Brněnský soudce Pešek dostal podmínku za snahu ovlivňovat kolegy

Frýdek-Místek - Okresní soud ve Frýdku-Místku potrestal brněnského soudce Jiřího Peška čtrnáctiměsíční podmínkou na zkušební dobu dva roky za zasahování do nezávislosti soudu. Samosoudce Vítězslav Božoň dospěl k závěru, že obžalovaný se pokoušel ve dvou případech ovlivnit rozhodování svých kolegů. První případ se týká korupční kauzy bývalého starosty Brna-Žabovřesky Aleše Kvapila, ve kterém se snažil očerňovat svědky. Další část obžaloby, podle které zvýhodňoval známého advokáta, postoupil Nejvyššímu správnímu soudu, protože podle něho nejde o trestný čin, ale o kárné provinění.

V první části obžaloby se soudce ztotožnil s obžalobou. „Obžalovaný doručil soudci Miloši Žďárskému mimo jakákoliv pravidla a své kompetence obálku s písemnostmi, které očerňovaly svědky případu, který projednával,“ uvedl soudce Božoň.

Druhý případ se týká dalšího brněnského soudce Jiřího Stýbla, který je už více než dva roky po smrti. Podle verdiktu frýdecko-místeckého soudce Pešek naléhal na Stýbla, aby v jednom starším případu uvolnil stovky milionů korun, které soud zabavil jedné firmě, určitému konkurznímu správci.

Soud potrestal brněnského soudce

Druhou část obžaloby, podle které Pešek přednostně přiděloval případy právního zastupování ex offo svému známému Miloslavu Klusáčkovi, soudce rozhodl postoupit Nejvyššímu správnímu soudu. „Nejde o trestný čin, ale o kárné provinění. Přidělování případů advokátům patřilo k jeho pracovním povinnostem,“ vysvětloval soudce Božoň.

Státní zástupce: Je to smutný případ selhání jedince

Jiří Pešek, který odmítá jakoukoliv vinu, se proti verdiktu ihned odvolal. Státní zástupce, který uspěl pouze s polovinou obžaloby, si ponechal lhůtu na rozmyšlenou, ale zřejmě se neodvolá. „S rozsudkem jsem spokojen. Jde o velmi smutný případ profesního a lidského selhání jedince,“ řekl státní zástupce Michal Galát.

Pešek od zahájení vyšetřování podezření, že v práci lobbuje za obžalované z trestných činů, nesmí soudit. I když nepracuje, do pravomocného verdiktu bude dostávat polovinu platu. Ztráta taláru mu hrozí v případě uznání viny ze zločinu i kárného trestu za pracovní pochybení.