Tropy posledních dní vzaly řekám vodu, nejlépe je na tom Lužnice

Praha – Vodácké organizace před letní sezonou stále silněji volají po lepším zabezpečení jezů. Často by prý k záchraně životů stačilo, kdyby na těch nejzrádnějších bylo alespoň lano s podkovou. Horké počasí posledních několika dní ale zapříčinilo pokles hladin českých řek. Většina toků je na vodáckém minimu. Nejlépe je na tom nyní Lužnice a Berounka, která je splavná po celém toku. Naopak na Moravě vodáci mohou vyrazit především na dolní toky. Vodácky oblíbená Vltava je splavná ze Soumarského mostu.

Vodáci chtějí lepší zabezpečení jezů, zejména těch, kde v nedávné době vodáci utonuli. Někde už se to díky projektu Českého svazu kanoistů, Vodácké školy záchrany a jednotlivých povodí podařilo. Zatím jde ale spíš o výjimky. Pro vodáky budou od letošní sezony bezpečnější hned dva jezy ve středních Čechách - Černé Budy na řece Sázavě, a na Berounce pak ten v Roztokách u Křivoklátu. Šlo o dva z nejzrádnějších jezů na tuzemských řekách. Půl milionu na bezpečnostní prvky sehnaly dvě obecně prospěšné společnosti. Přispělo Povodí Vltavy a evropský fond ministerstva zemědělství.

České toky hlásí málo vody

Nyní ale české řeky trápí spíš sucho. Od Plzně do Prahy mohou zájemci sjet Berounku, také na Lužnici vydrží hladina nad vodáckým minimem ještě týden. I Otava vypadá příznivě – zatím je zde hladina o deset centimetrů výš, než vodáci potřebují. Naopak s mělčinami musí vodáci počítat především na dolním toku Sázavy, která je opět splavná jen mezi Ledčí a Pikovicemi. Na Vltavě pod Vyšším Brodem je průtok vhodný pro splouvání, nicméně voda je spíše pomalá.

Z moravských řek zůstaly splavné většinou jen dolní toky. Platí to u Odry či Opavy, kde lze vyplout kolem Ostravy, respektive Opavy. Morava je sjízdná pro kanoe a kajaky jen od soutoku s Desnou a podobná je situace na Bečvě, kde lze počítat s omezenou splavností na středním a dolním toku. Na jihu pak je již sjízdná jen Dyje pod Znojmem s odřeným kýlem.

Ohře je nejlépe sjízdná od Chebu, na peřejnatých místech pod Karlovými Vary je více kamení v korytě. Z menších českých říček zůstává voda v Radbuze či Úhlavě na západě, v Ploučnici či Bílině na severu a ve všech Orlicích. Ani Labe s Jizerou na tom nejsou lépe. Jizera je klasicky splavná od Malé Skály a Labe od Dvora Králové. Menší toky, jako jsou Úpa či Metuje, jsou splavné jen na posledních kilometrech před ústím.

Vodácké organizace chtějí lepší zajištění jezů (zdroj: ČT24)