„Pirát“ Bartoš: Nejsme strana bláznů, kteří celý den sedí za počítačem

Praha – Konec Ivana Bartoše rozhodně není koncem Pirátů v Čechách, nechal se slyšet odcházející předseda České pirátské strany v pořadu Interview ČT24. Přestože je Bartoš členem Pirátů od založení strany v roce 2009 a byl i jejím druhým předsedou v pořadí, minulý pátek na svou funkci rezignoval.

Ivan Bartoš v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Piráti ve volbách do Evropského parlamentu sice dosáhli historicky nejlepšího výsledku, do lavic europoslanců se přesto nedostali. „Rozhodně to není konec Pirátů v Čechách. Dokonce jsme měli v eurovolbách nejlepší výsledek z ostatních pirátských stran v Evropě,“ prohlásil Bartoš. 

Straně úspěch ve volbách zhatila pětiprocentní klauzule. Nakonec totiž získali 4,78 procenta hlasů, a zůstali tak před branami europarlamentu. Pětiprocentní hranice je však podle Bartoše jen filosofická bariéra, a strana proto minulý týden podala stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS). 

Stížnost Pirátů na eurovolby stále ještě leží u soudu

Soud dnes přitom uvedl, že už odmítl pět ze 16 povolebních stížností. Důvodem jsou většinou formální vady, které stěžovatelé ani po výzvě neodstranili, případně voliči podle mluvčí NSS Sylvy Dostálové požadovali po soudu rozhodnutí, které mu nepřísluší. Jednu stížnost soud hodnotil jako předčasně podanou. Ovšem i nadále řeší 11 podnětů včetně stížností Zelených a Pirátů, kterým se nelíbí stanovená hranice pro vstup do europarlamentu. 

A kdo že je vlastně typickým Pirátem? Podle Bartoše se jím se člověk nestává, Pirátem se rodí. Zároveň odmítá generalizaci, že jsou Piráti stranou bláznů, kteří celý den sedí za počítačem. „Typický Pirát je člověk, který chce změnit svět lepšímu,“ dodává odcházející předseda strany. 

Ivan Bartoš rezignoval na svůj post předsedy České pirátské strany 6. června. Reagoval tak mj. na rozpory ve straně i výsledky Pirátů ve volbách do Evropského parlamentu. O překvapivý krok se ovšem nejednalo, Bartoš ho avizoval bezprostředně po volbách. Spolu s ním skončili další dva členové předsednictva.