Poslanci dali zelenou výjimce pro nekvalifikované učitele

Praha – Sněmovna podpořila výjimky pro některé nekvalifikované učitele. Ti by jinak podle původního znění novely museli od příštího roku školství opustit. Text teď míří do výborů, kde ho budou zákonodárci projednávat ve zkrácené lhůtě třiceti dnů. Návrh ministerstva školství o výjimkách se týká několika skupin pedagogů. Na školách by mohli zůstat například nekvalifikovaní učitelé starší 55 let s minimálně dvacetiletou praxí.

Podmínka kvalifikace je v zákoně podle ministra školství Marcela Chládka (ČSSD) deset let, tisíce učitelů ji ale nesplňují. Bez výjimky by k lednu příštího roku muselo školství opustit až 17 tisíc pedagogů. „Kdybychom nedělali vůbec nic, nemalá část základních a středních škol by se dostala do problémů,“ řekl ministr. Podotkl, že v některých školách nemá kvalifikaci více než 60 procent sboru a v několika školách není kvalifikovaný vůbec nikdo.

Ti učitelé, kteří do výjimky nespadají, by měli podle normy do konce roku alespoň zahájit studium pro získání pedagogické kvalifikace, jinak by měli skončit. Novela by však umožnila ředitelům škol zajistit na nezbytnou dobu výuku prostřednictvím nekvalifikovaných učitelů, pokud kvalifikovaného pedagoga na daný předmět k dispozici nemají.

TOP 09: Dělali bychom stejné výjimky i u lékařů?

Vládní návrh kritizují především TOP 09 a Starostové. Ti také dnes podali návrh na zamítnutí. „Pokud zákony platí pro všechny, měly by platit i pro učitele,“ uvedla předkladatelka návrhu na zamítnutí Anna Putnová (TOP 09 a Starostové). Zdůraznila, že si nedovede představit, že se postupovalo stejně například u lékařů nebo advokátů.

Také Marta Semelová (KSČM) uvedla, že učitelé měli na doplnění kvalifikace dost času. Pokud by ale novela nebyla přijata, pro některé regionální školy by to znamenalo kolaps, podotkla. Předseda ODS Petr Fiala zase volal po pokračování práce na kariérním systému pro učitele, který začal chystat v době působení v čele ministerstva. Poslankyně hnutí ANO Ivana Dobešová se přimlouvala za zvýšení platů kvalifikovaným pedagogům.

Předloha upravuje také výuku cizích jazyků rodilými mluvčími. Pokud budou mít maturitu, mohli by vyučovat konverzaci, pro výuku jazyka jako celku by potřebovali alespoň bakalářské vzdělání. Jako na kvalifikované by se pohlíželo rovněž na umělce, trenéry a odborníky, kteří učí na částečný úvazek.

Fakulty vypíšou mimořádné termíny přihlašování do studijních programů, aby si učitelé bez kvalifikace mohli začít doplňovat vzdělání ještě letos. Takových učitelů je 17 000 z celkem asi 130 000 pedagogů. Část jich už ale studuje či plánuje studium zahájit. Po odečtení těch, kteří budou mít výjimku, počet kantorů bez potřebné kvalifikace klesne zhruba na 3 000. Učitel, na něhož se bude vztahovat výjimka, musí ale počítat s tím, že pokud bude mít ředitel k dispozici učitele kvalifikovaného, může mu dát přednost.

Vydáno pod