ANO chce do července komplexní pozměňovací návrh registru smluv

Praha – Hnutí ANO se chce s ostatními kluby dohodnout na komplexním pozměňovacím návrhu zákona o registru smluv. Stihnout to chce do mimořádné červencové schůze sněmovny, na níž se bude projednávat i služební zákon. Již v úterý doporučil Sněmovní výbor pro veřejnou správu předlohu zamítnout. Pro zamítnutí hlasovali i poslanci ANO. Dnes to zdůvodnili tím, že součástí předlohy nebyly některé pozměňovací návrhy, které už byly schváleny v jiných výborech.

Místopředseda klubu ANO Radek Vondráček, který je členem ústavně právního výboru, chce projednat připomínky s ostatními kluby. „Sejdeme se nyní s kolegy na méně formální platformě, abychom dali připomínky do jednoho textu, a zpracujeme jeden komplexní pozměňovací návrh, který bude předložen plénu,“ uvedl Vondráček.

Podle něj chyběl v předloze například odklad účinnosti pro malé obce či omezení, že zveřejňování by se netýkalo objednávek a faktur do 50 tisíc korun. „Smlouvy by ale byly zveřejněny všechny,“ řekl Vondráček. Podle něj by se také mělo vyhovět některým státním či obecním firmám, které se pohybují v konkurenčním prostředí a mohly by být uvedením obchodních tajemství poškozeny.

Registr smluv je jednou z norem, jejíž přijetí požaduje protikorupční iniciativa Rekonstrukce státu. Mnozí koaliční i opoziční poslanci se k návrhům iniciativy před volbami připojili. Předloha předpokládá, že nezveřejněné smlouvy státu, krajů, obcí a jejich firem a organizací by nebyly účinné. V registru by navíc měly být taky objednávky a faktury. Připravovaný registr může ale dostát řady výjimek. Norma se prozatím netýká malých obcí a například státní podniky budou moci chránit obchodní tajemství.

TK hnutí ANO (zdroj: ČT24)