Nesmyslný a nákladný chaos, tvrdí bývalý detektiv o zátahu v growshopech

Praha – Nesouhlas s rozsáhlým zátahem proti takzvaným growshopům v listopadu 2013 přiměl jednoho ze zasahujících detektivů k výpovědi u policie. V „toxitýmu“ skončil po 10 letech služby, akci charakterizoval jako finančně nákladný chaos bez efektu. S kritikou celé akce vystoupil exkluzivně v pořadu ČT 168 hodin. Ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych naproti tomu trvá na smysluplnosti zátahu proti šíření podle něj sociálně, zdravotně a kriminogenně rizikové marihuany.

Cannabis byznys (zdroj: ČT24)

Dnes už bývalý detektiv jasně uvedl, že zasahující policisté víceméně počítali s tím, že na nic významného při zátahu na growshopy nenarazí. „Nechtěli jsme to dělat, protože jsme vlastně nepřišli na nic, co by vlastně oni porušovali, kromě toho, že bylo vydáno jedno rozhodnutí soudu,“ řekl pro 168 hodin.

Oním verdiktem je výrok Nejvyššího soudu (NS) z roku 2012, podle něhož majitel growshopů z východních Čech a jeho prodavač, šířili toxikomanii, protože prodávali semena konopí společně s pěstební technikou. Policie si tento verdikt vyložila jako požehnání pro dvoutýdenní masivní zásah na growshopy po celém území ČR. Soudkyně NS Věra Kůrková ale zdůraznila, že šlo o jedno rozhodnutí: „Usnesení Nejvyššího soudu bylo rozhodnutím o konkrétním dovolání v konkrétním případě. Nemělo povahu rozhodnutí, které by Nejvyšší soud činil v zájmu jednotného rozhodování soudů.“

Ani bývalý policista nepovažuje obdobné zdůvodnění za dostačující. Podle něj stačilo přidat k nějakému ze zákonů paragraf, že klíčový materiál se nesmí prodávat pohromadě a opodstatněnost zákroku a trestního stíhání by rázem působila jinak. „Bylo to jen takové dokazování něčeho, že někdo řekl, takhle to prostě uděláme a razantním krokem dáme najevo drogové scéně, že tohle tady republika nechce,“ podotýká na otázku po významu několikadenního celorepublikového zátahu zhruba ve stovce prodejen.

Činnost growshopů je protiprávní, neslevuje šéf protidrogové centrály

Šéf Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych i po 8 měsících od akce kritiku jednoznačně odmítá. „Nikdo, kdo se dopouští protiprávního jednání, se nemůže divit, že orgány, které si stát zřídil, aby vymáhaly právo, to právo vymáhají. Veškerá soudní rozhodnutí, která do této doby padla, ani v sebemenším nezpochybnila ani postup policie, ani právní kvalifikaci,“ zdůraznil v narážce na zmíněný verdikt NS.

Provozování growshopu považuje za jednoznačně protiprávní činnost. „My nesdílíme názor části odborníků, že marihuana nepřináší žádná zdravotní, sociální ani kriminogenní rizika. Naopak,“ shrnuje svůj postoj.

Konopí má však i léčebné účinky

Řada lidí však konopí užívá ke zmírnění nebo léčbě některých nemocí, u nichž se léčebný účinek konopí považuje za prokázaný. Zátah přiživil spekulace, že jeho cílem mohlo být vyčištění prostoru pro licencované firmy, které v České republice brzy začnou konopí pěstovat pro pacienty pod dozorem státu. Bývalý policista jejich oprávněnost nepotvrzuje, ale ani nevyvrací.

Faktem však je, že ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček zamýšlí změnit konopnou vyhlášku, podle které se firmy pro zdravotnické pěstování marihuany mají vybírat. Podle ministra je předpis, který z minulosti zdědil, ušit na míru jednomu dodavateli.