Podzimní volby se zřejmě budou konat 10. a 11. října

Liberec – Prezident Miloš Zeman zřejmě vyhlásí podzimní komunální volby na 10. a 11. října. Zároveň by lidé volili i v prvním kole senátních voleb. Hlava státu to oznámila při zahájení třídenní návštěvy Libereckého kraje. „Předpokládám, že je vyhlásím na 10. a 11. října,“ uvedl Zeman při setkání se zastupiteli kraje. Koaliční strany se na podzimní hlasování již připravují, naznačený termín jejich předsedy nijak nepřekvapil.

Komunální volby by se tedy konaly v nejzazším možném termínu. Prezident je musí vyhlásit tak, aby se uskutečnily ve 30denní lhůtě před skončením současného volebního období. To skončí 16. října. V senátních volbách se bude volit 27 senátorů, kteří získali mandát v roce 2008. Obhajovat bude mimo jiné i současný předseda horní komory Milan Štěch.

Pokud opravdu Miloš Zeman vyhlásí volby na 10. a 11. října, pak budou mít strany na sestavení kandidátních listin termín do 5. srpna. Do 23. srpna by mělo být jasno, kteří kandidáti dostáli zákonným podmínkám a budou k volbám připuštěni.

Koaliční strany se na komunální volby již připravují

Premiér a předseda sociálních demokratů  pravděpodobný termín nepovažuje za nějak překvapivý. „Komunální volby budou volbami, kde se bude rozhodovat o tom, jak dobře byly vedeny obce a města… Lidé mají možnost volit osobnosti napříč kandidátkami, já předpokládám vzrůst počtu kandidátních listin. Sociální demokracie bude chtít určitě obhájit silnou pozici, kterou dnes na komunální úrovni má.“

První muž hnutí ANO 2011 Andrej Babiš řekl, že jejich politické uskupení je stále otevřené jakýmkoli možným kandidátům. Kandidátní listinu ale hodlají stavět pouze tam, kde budou přesvědčeni o její kvalitě. „Protože v parlamentu se nám staly nějaké přešlapy. Řešíme hlavně Prahu, kde to nějak nedopadlo. Když postavíme kandidátky, tak budou kvalitní…,“ dodal Babiš.

Pavel Bělobrádek zmínil, že hlavní ambicí lidovců je postavit alespoň tolik kandidátek jako při posledních komunálních volbách: „Někde je to obtížné, protože nám končí zastupitelé, kteří tam působí už dvacet let. KDU ČSL má přes 300 starostů, stovky místostarostů a tisíce zastupitelů. Pro nás je ambicí, abychom trochu posílili, obzvlášť ve velkých městech. Chceme se vrátit v koalici se Starosty a nezávislými a Zelenými do pražského magistrátu.“ Předseda KDU-ČSL by byl rád, kdyby se zástupci jeho strany vrátili na zastupitelstva, která se jim v minulých volbách zavřela.

V obecních volbách:

  • Lidé zvolí přes 62 tisíc místních zastupitelů převážně z místních seskupení
  • Ze stran bude nejvíce křesel (kolem 5 200) obhajovat ODS
  • Sociální demokraté budou obhajovat 4 700 míst
  • KDU-ČSL dnes sedí na zhruba 3 900 místech v samosprávách
  • TOP 09 společně se STAN zastávají přibližně 3 tisíce míst

I nevládní strany chystají své kandidáty pro podzimní hlasování

Nejvíce míst v zastupitelstvech a na radnicích budou obhajovat občanští demokraté. Jejich předseda Petr Fiala pro ČT24 zmínil, že hlavní téma bude „úklid byrokracie“ – tedy snižování byrokratické zátěže. „Obhajujeme velké množství pozic, ve městech a obcích máme v tuto chvíli 5 tisíc zastupitelů. Nevím, zda je realistické říct, že všechno obhájíme, nicméně budeme se o to snažit…,“ zmínil Fiala s nadějí, že lidé práci ODS na komunální úrovni vidí a ocení.

„Počítali jsme s tímto termínem, máme připraveny kandidátky,“ řekla poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová. Komunisté zas chystají jako stěžejní téma dopravní infrastrukturu, základní školství i sociální služby zaměřené na seniory. „Samozřejmě otázka, která hýbe každým městem bez rozdílu, je otázka bezpečnosti občanů,“ dodal předseda Vojtěch Filip. Hnutí Úsvit plánuje sestavovat kandidátku pouze tam, kde bude moci nabídnout kvalitní kandidáty s reálnou šancí uspět, řekl předseda Tomio Okamura. Zamýšlí otevřít téma přímé volby starostů a primátorů i jejich odvolatelnosti.