Čunek odstoupí na středečním zasedání vlády, z vedení KDU-ČSL odejít nehodlá

Praha – Vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek na mimořádné tiskové konferenci oznámil, že odstoupí na středečním zasedání vlády. Rozhodl se tak na základě skutečnosti, že nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká hodlá pokračovat ve vyšetřování kauzy údajné Čunkovy korupce.

„Já jsem se rozhodl, aby toto vyšetřování bylo pro veřejnost, pro vás pro všechny nezávislé, tak na středeční vládě odstoupím z funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj,“ prohlásil na mimořádné tiskové konferenci za přítomnosti premiéra Mirka Topolánka (ODS) a vicepremiéra Martina Bursíka (SZ).

Všichni tři předsedové vládních stran se ještě před Čunkovým oznámením sešli ve Strakově akademii. Čunek od pondělí čelil nové aféře, a to podezření ze zneužívání sociálních dávek. 

Čunek později uvedl, že funkce předsedy KDU-ČSL se vzdávat nehodlá, zůstává také senátorem. Lidovecký místopředseda vlády zdůraznil, že si přeje pokračování současné koalice občanských demokratů, lidovců a zelených, i proto se rozhodl odstoupit. Neuvažuje o tom, že by si lidovci se zelenými vyměnili resorty pro místní rozvoj a školství, protože by se kvůli tomu musela měnit koaliční smlouva. V tomto dokumentu si vládní strany přesně rozdělily ministerské funkce. Funkce ministra školství je volná už více než měsíc poté, co odstoupila Dana Kuchtová ze Strany zelených a její strana zatím nenašla vhodného nástupce.

Nejasnosti kolem Jiřího Čunka poškozují i samotnou lidovou stranu. Místopředseda KDU-ČSL Marián Hošek se domnívá, že Jiří Čunek má právo se očistit, k čemuž dostane šanci na úterním zasedání celostátního výboru strany. Dnešní Čunkovo rozhodnutí vidí jako rozumný krok, který odbourává dění ve vládní koalici.