Bývalý funkcionář ČSSD Kuś dostal za padělanou lustraci pokutu

Ostrava - Ostravský okresní soud dnes odsoudil bývalého vysokého funkcionáře ČSSD Mariana Kuśe k pokutě 100 tisíc korun. Pokud nezaplatí, hrozí mu pět měsíců vězení. Podle státního zástupce se Kuś prokazoval padělaným lustračním osvědčením, a poškodil tak ministerstvo vnitra a demokratický systém v ČR. Soud tak zcela přehodnotil svůj původní rozsudek z května loňského roku, kdy Kuśe obžaloby zprostil. Případ ale zatím nekončí, poslední slovo bude mít odvolací soud.

Krajský soud v odvolacím řízení nařídil nové projednání případu. Státní zástupce Jaroslav Hurka uvedl, že je třeba Kuśův případ vnímat jako čistě kriminální čin, nejedná se o žádnou politickou kauzu. Podle dřívějšího zprošťujícího rozsudku soudu politik sice používal listinu s nepravdivými údaji, neprokázalo se ale, že ji padělal. Podle tehdejšího rozhodnutí soudu ani ministerstvo nepoškodil.

Kuś: Celou věc považuji za naprosto trapnou, nic jsem nefalšoval  

Kuś před posledními krajskými volbami straně předložil negativní lustrační osvědčení, i když byl podle údajů ministerstva vnitra vědomým spolupracovníkem komunistické Státní bezpečnosti (StB). Před čtyřmi lety se tak nezákonně stal zastupitelem Moravskoslezského kraje a místostarostou Českého Těšína.  

Postupně byl politik obviněn v této souvislosti třikrát. Policie Kuśe nejprve obvinila z padělání a pozměňování veřejné listiny, obvinění později zrušila, protože lustrace přišla anonymně faxem a nejednalo se o ověřenou kopii. Později zrušilo krajské státní zastupitelství i Kuśovo další stíhání, v němž čelil podezření z poškozování ČSSD. Nebylo možné přesně specifikovat, jak údajně Kuś stranu poškodil. Před soud se dostala až třetí žaloba. Podle ní Kuś tím, že na osvědčení například zfalšoval podpis ministra vnitra, ministerstvo poškodil.

Vydáno pod