Památník letců přece jenom na Klárově? Stavební úřad souhlasí

Praha – Přes nesouhlas památkářů může na pražském Klárově stát pomník československých letců, kteří bojovali ve druhé světové válce v řadách britských Královských vzdušných sil (RAF). Jeho umístění v parku, kde již stojí památník druhého odboje, povolil stavební úřad. Městský památkový odbor se chce proti rozhodnutí odvolat. O umístění sochy v podobě okřídleného lva, který připomíná hrdinství československých letců, právě v prostoru mezi sídly vlády a parlamentu, usiluje především Praha 1. Odhalení pomníku plánuje komunita tuzemských Britů na 17. června.

Dar Britů žijících v Česku pro Českou republiku vzbudil ohlas nejenom sám o sobě, ale také kvůli nejasnosti, kde by měl stát. Datum jeho odhalení je totiž pevné, zúčastnit se ho má i vnuk britského válečného premiéra Winstona Churchilla. Praha 1 společně s britskou ambasádou navrhovaly postavit okřídleného lva na Klárov po bok památníku druhého odboje. Starosta městské části Oldřich Lomecký (TOP 09) uvedl, že jiné lokality v centru nejsou pro pomník letců vhodné. Proti umístění lva do parku se ale postavil Národní památkový ústav, který podpořili i magistrátní památkáři. Ti také měli vydat konečné stanovisko, ale než tak učinili, stavební úřad Prahy 1 postavení nového pomníku na Klárově povolili. Předseda úřadu Oldřich Dajbych zdůvodnil krok tím, že nebylo možné čekat na vyjádření městských památkářů, protože hrozilo, že se vše nestihne do 17. června. „Proto jsem rozhodl, jak jsem rozhodl,“ řekl Dajbych.

Památkáři přitom poukázali, že rozměry sochy neodpovídají velikosti parku, nelíbí se jim ani její umístění vedle již existujícího pomníku. „Z hlediska památkové péče je předložený návrh vyloučený vzhledem ke skutečnosti, že se stavba nachází na území pražské památkové rezervace a je zařazena do seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO,“ doplnila mluvčí NPÚ Jana Tichá.

Městský odbor památkové péče se chce proti rozhodnutí odvolat. Plánovaná slavnost tak za dva týdny zřejmě proběhne na Klárově, potom by ale mohlo dojít i na odstranění pomníku, uspějí-li odvolání. Oldřich Dajbych upozornil, že podmínkou jeho úřadu také je, aby bylo možné pomník přemístit. Ředitel magistrátního památkového odboru Jiří Skalický přesto prohlásil, že stavební úřad podlehl politickému „tlaku Lomeckého“. Oldřich Lomecký však poukázal, že s umístěním sochy souhlasilo ministerstvo kultury.

Roli pilotů, kteří se do Anglie většinou dostali z okupovaných českých zemí přes Francii, chce prostřednictvím památníku uctít britská komunita, která žije v Česku. Na bronzovou sochu od Colina Spoffortha vybrala tři miliony korun. Okřídlený lev dá vzpomenout na válečné letce, kteří bojovali především v československých perutích RAF v průběhu druhé světové války. V letech 1940 až 1945 jich létalo u 310., 312. a 313. stíhací a 311. bombardovací čs perutě RAF a v menších počtech i v dalších leteckých jednotkách na 2 500. Během války padla asi pětina československých letců.

Okřídlený lev z bronzu bude odhalen při slavnostním ceremoniálu za západu slunce. Celá akce začne koncertem pochodové hudby RAF College Band, po níž zahraje sbor královských bubeníků a dudáků. Památník odhalí vnuk britského ministerského předsedy z doby druhé světové války Winstona Churchilla Nicholas Soames. Poté, co bude pomník odhalen, přeletí nad Vltavou stíhačka Spitfire, na kterých Čechoslováci létali.

Vydáno pod