OBRAZEM: Stěhování ostatků padlých vojáků

Praha - Na tři tisíce rakví s ostatky vojáků padlých za první světové války se musí přestěhovat z Olšanských hřbitovů do bývalého muničního skladu v Babicích u Říčan. Zchátralá kostnice nyní projde rekonstrukcí. Za dva roky by tak mělo vzniknout důstojné pietní místo, kde bude možné uctít památku československých legionářů.

Ostatky jsou nyní uloženy v podzemních prostorách kostnice, která je ve velmi špatném stavu. „Vlhko, tma, poškozené rakve, nedůstojné uložení a nemožnost přístupu k pietnímu uložení květinových darů,“ vyjmenoval ředitel Správy pražských hřbitovů Martin Červený problémy.

Stěhování ostatků vojáků padlých v první světové válce
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Organizace proto požádala ministerstvo obrany o dotaci z rozpočtu na péči o válečné hroby. Kostnice by měla být upravena tak, aby zájemci mohli uctít památku vojáků a obětí první světové války a pozůstalí mohli vyhledat své předky. Prostor má být mimo jiné osvětlen a v centrální části pohledově zpřístupněn deskovými světlíky z bezpečnostního skla.

Vedení hřbitovů chce pietní místo opravit v rámci akce připomínající stoleté výročí vzniku československých legií, kterou připravuje ministerstvo obrany. Legie v Rusku byly jednotky složené z dobrovolníků, kteří se hlásili do carské armády a vytvořili Českou družinu. Postupně se přeměnila v Československé vojsko na Rusi o síle tří divizí. Legionáři se vyznamenali zejména v památných bitvách u Zborova a Bachmače proti rakousko-uherským a německým vojskům.

Stěhování ostatků vojáků padlých v první světové válce
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš
Vydáno pod