Kdo má soláry na střeše, dávky v nezaměstnanosti nedostane

Praha - Kdo má na střeše solární panely pro výrobu elektřiny, může se při ztrátě zaměstnání ocitnout v problémech. K používání panelů je totiž potřeba požádat o licenci a tu může získat jen podnikatel. Jenže kdo podniká, nemůže žádat o podporu v nezaměstnanosti a sám si musí platit také zdravotní a sociální pojištění. Snaha ušetřit vlastní výrobou energie tak paradoxně ve chvíli, kdy člověk skončí na úřadě práce, může přijít draho.

Přesvědčil se o tom pan Ladislav Dítě z Trutnova, který deset panelů umístil na malou kůlnu u svého rodinného domku. Pan Dítě měl dobré zkušenosti se solárním ohřevem vody a aby trochu ušetřil, zkusil i výrobu elektřiny. „Sotva to utáhle rodinnou spotřebu,“ řekl pan Dítě. Žádná velkovýroba to tedy není.

Když přišel o práci a chtěl se jako nezaměstnaný zaregistrovat na úřadu práce, k jeho nemilému překvapení ho úředníci kvůli tomu, že vyrábí elektřinu, odmítli. Ze zákona je totiž k provozování solárních panelů potřeba licence a kvůli té se pan Dítě musel stát podnikatelem. „Osoba samostatně výdělečně činná nemůže být vedená v evidenci žadatelů o práci,“ potvrdil ředitel Úřadu práce v Hradci Králové Martin Horák.

Kdo má soláry na střeše, nemá nárok na dávky v nezaměstnanosti (zdroj: ČT24)

Aby nebyl podnikatelem, musí se majitel - alespoň oficiálně - panelů zbavit. To znamená solární panely zrušit, nebo licenci přehlásit na někoho jiného. Ideálně prý na ženu na mateřské, nebo nějakého důchodce, radili panu Dítěti úředníci.

Toho, že zákon neúměrně zatěžuje drobné výrobce energie, si už všiml i Energetický regulační úřad. „V novele zákona se počítá s odstraněním povinnosti podnikat,“ uvedl mluvčí úřadu Jiří Chvojka s tím, že zákon by měl celkově podmínky pro drobné producenty zjednodušit.