Na hřbitově v Ďáblicích uctili dětské oběti komunismu

Praha – V zapadlém koutě Ďáblického hřbitova je jedno z nejsmutnějších míst. Nachází se tu hřbitov dětí, které se narodily komunisty vězněným matkám a které ve vězení zemřely. Dnes, na Mezinárodní den dětí, tam proběhla pietní připomínka těchto obětí. Asi dvě desítky účastníků tam zapálily u dětských náhrobků svíčku. „Jde o nejhorší ze zločinů komunistů, který nebyl vůbec vyšetřen,“ řekl Petr Marek z iniciativy Bez komunistů.cz, která pietu pořádá.

Připomínka se uskutečnila na „Dětském hřbitově“, v severním koutě Ďáblického hřbitova. Nachází se tam náhrobky 43 dětí, které zemřely ve věznicích, další dosud neidentifikovaný počet dětských obětí je pohřben bez náhrobku. Děti umíraly především kvůli neposkytnutí dostatečné lékařské péče, někdy i kvůli týrání. Tyto zločiny nebyly vůbec vyšetřeny, iniciativa Bez komunistů.cz nyní usiluje o jejich přezkoumání.

Účastníci zapálili u dětských náhrobků svíčky, položili věnce a děti společně s dospělými zazpívaly. Připomínky se zúčastnil například nově zvolený europoslanec Jaromír Štětina, který se chce zabývat zločiny komunismu i na celoevropské úrovni, a zakladatelka mateřských center Rut Kolínská, která zároveň se svými kolegyněmi z iniciativy „Pražské matky“ připoměla demonstraci proti komunistickému režimu, kterou uspořádaly přesně před 25 lety.

Děti byly také oběťmi komunismu (zdroj: ČT24)

Dokumentaristka Dagmar Průchová, která sama jako dítě byla v komunistickém vězení, když jí zavřeli matku, připomněla osudy vězněných dětí, které dokumentovala. Například jak komunisté zavřeli ženu, která měla tříleté dítě, a když se ptala, co s ním je, řekli jí, ať se nestará, že o něj bude postaráno. Po čase jí suše oznámili: „Vaše dítě zemřelo.“ Proč a jak, se už nikdy nedozvěděla.

Iniciativa Bez komunistů připomíná po celý měsíc červen, že obětmi komunistů nebyli jen muži a ženy, ale že to byly i děti. Řetězová hladovka, která upozorňuje, že komunisté do veřejných funkcí nepatří a která každý den připomíná jednoho člověka zabitého komunisty, bude od 1. června připomínat dětské oběti komunistického režimu.