Mladý student uspěl s nápadem na vytápěný modul pro bezdomovce

Praha – Mrazivou zimu by mohli bezdomovci v českých městech přečkat lépe díky chytrému nápadu 23letého studenta Jakuba Zaviačiče. Ten přestavěl starý lodní kontejner na obytný modul pro 18 lidí, který je vytápěn lidským teplem i solárními panely. Za svůj projekt, který nazval Inteligentní záchranný modul, získal druhé místo v soutěži Social Impact Award.

Jakub Zaviačič vymýšlel svůj prototyp zhruba rok. Aby mohl co nejlevněji sloužit hlavně při mrazivém počasí, vnitřek je ošetřený speciální termoaktivní hmotou. Ta zajišťuje, že prostor uvnitř primárně vytápí lidské teplo. Každý člověk totiž produkuje asi 100 Wattů energie, upozorňuje autor nápadu.

Celý modul zásobuje energií baterie, kterou dobíjí solární panely. Řídící jednotka pak určuje dobu větrání či vytápění, svícení apod. Kontejner včetně všeho vybavení váží tři tuny – je proto mobilní a dá se dovézt kamkoliv po celém Česku.

To, že je modul energeticky soběstačný, ocenila také porota soutěže Social Impact Award. Zároveň chválila i uplatnění pro bezdomovce, Jakub Zaviačič totiž plánuje, že by pracovali na úpravě dalších kontejnerů, čímž by si zvýšili kvalifikaci a později mohli i získat zaměstnání.

Jakub Zaviačič uspěl v soutěži Social Impact Award (zdroj: ČT24)

„My upozorníme na ten projekt Asociaci města a krajů, aby ta města, která mají problém s bezdomovci, o tom věděla,“ uvedl porotce soutěže Social Impact Award Roman Šiser. Pronájem a provoz kontejneru by totiž měl města vyjít levněji než stavění velkých vytápěných stanů.

Jakub Zaviačič věří, že by první bezdomovci mohli vyzkoušet jeho provizorní noclehárnu už nadcházející zimu. Ředitel brněnské Armády spásy Pave Kosorin však optimismus krotí: „Je skvělé, že se nějaký mladý inteligentní muž zabývá tím, jak se mají bezdomovci v zimě. Ale já si nedokážu představit, že by se v kterémkoliv českém městě v centru podobné moduly na veřejném prostranství postavily.“