Roithová: Nejdřív bychom měli vybrat témata pro eurokomisaře, pak osobnost

Praha – Zuzanu Roithovou (KDU-ČSL) sice předseda lidovců Pavel Bělobrádek označil za kandidátku na post eurokomisařky za Českou republiku, ona sama si ale myslí, že na řešení personálních otázek je zatím příliš brzy a ani o své kandidatuře rozhodnuta není. „Teď by koaliční vláda měla mít představu o parametrech, které by měl nominant splňovat,“ myslí si Roithová. „Já se o své kandidatuře rozhodnu během června,“ dodala Roithová, která nekandidovala do Evropského parlamentu, protože chtěla mít více času na rodinu.

Prioritní otázkou je podle Roithové to, čím by se měl český eurokomisař zabývat. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) by mělo jít o některé z ekonomických témat. Podle Roithové ale například cla, daně a podobná témata spíše získají země eurozóny. Roithová poukázala i na další důležitá, ale spíše opomíjená témata jako například vnitřní trh. „Mohli bychom také mít ambice vystřídat eurokomisaře za Estonsko, který má na starosti dopravu a zároveň je místopředsedou komise,“ dodala. Důležitá jsou podle ní i témata bližší lidem, jako je ochrana spotřebitele nebo rodinná politika.

Sociální demokraté by na postu eurokomisaře rádi viděli exministra financí Pavla Mertlíka, hnutí ANO navrhuje lídra své kandidátky do eurovoleb a někdejšího člena Evropské komise Pavla Teličku. Oba se střetli v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce – více čtěte zde.

„Má-li Česká republika změnit svůj vztah k Evropské unii, měla by mít také komisaře, který se věnuje nějakému tématu, které je lidem blízké,“ myslí si Roithová, jež zároveň poukázala na to, že úkolem eurokomisaře není získávat protekci pro specifické národní zájmy. „V tuto chvíli je důležité, aby Česká republika měla představu o dvou, třech portfoliích a podle toho také vybírala kandidáty,“ řekla Roithová s tím, že nejde o volbu zástupce jedné konkrétní vítězné strany.

Sobotka: Vláda bude eurokomisaře hledat, až bude jasno o rozpočtu

Česká vláda začne českého zástupce v Evropské komisi vybírat, až se kabinet dohodne na parametrech rozpočtu, řekl premiér Bohuslav Sobotka, který by o rozpočtových rámcích měl rád jasno již ve středu. Na dohodu je podle něj dostatek času, výběr by se proto měl dělat věcně a s chladnou hlavou. V rámci diskusí o novém českém eurokomisaři je důležité posoudit jak kvality kandidátů a jejich odbornost, tak i jejich šanci na získání významného portfolia.

Kandidáti na eurokomisaře
Zdroj: ČT24

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš pak věří, že jeho hnutí ve vládní koalici prosadí Teličku. Pokud by ale musel volit mezi Mertlíkem a Roithovou, podpoří Roithovou. Řekl to dnes v rozhovoru pro DV TV, což je internetový projekt bývalých moderátorů České televize Daniely Drtinové a Martina Veselovského.

  • Bohuslav Sobotka (ČSSD): „Vhodné by bylo některé z ekonomických portfolií, proto sociální demokracie do diskuse, která nás čeká, navrhuje pana Mertlíka.“
  • Andrej Babiš (ANO): „V rámci koalice jsme ještě o tom vůbec nemluvili, zatím se to dozvídáme z médií nebo debat, za nás je to pan Telička, má na to nejlepší styky a předpoklady. Musíme se domluvit a musíme se dohodnout i s opozicí.“
  • Petr Fiala (ODS): „My bychom byli rádi, kdyby vláda takové jméno konzultovala s opozicí, ale výběr eurokomisaře je úkolem koalice, která na to měla už dost času, aby ho vybrala a prosazovala.“