Zeman: Útok v bruselském židovském muzeu byl „odporný atentát“

Praha - Prezident Miloš Zeman ostře odsoudil sobotní útok v bruselském židovském muzeu. Za podobně motivovanými násilnými akty podle něj stojí islámská ideologie a ne jen jednotlivé skupiny náboženských fundamentalistů. Zeman se takto vyjádřil při oslavě izraelského dne nezávislosti v pražském hotelu Hilton. Sobotní atentát v belgické metropoli si vyžádal čtyři oběti.

Násilí v židovském muzeu byl podle prezidenta „odporným atentátem“. „Nenechám se uklidňovat prohlášeními, že se jedná pouze o malé okrajové skupiny, domnívám se naopak, že tato xenofobie a tento řekněme rasismus nebo antisemitismus vyplývá ze samé podstaty ideologie, o kterou se tyto fanatické skupiny opírají,“ dodal.

prezident Miloš Zeman

„A dovolte mi, abych na důkaz tohoto tvrzení citoval jeden z posvátných textů: 'Strom volá, skrývá se za mnou Žid, jdi a zabij ho. Kámen volá, skrývá se za mnou Žid, jdi a zabij ho'. Kritizoval bych ty, kdo vyzývají k zabíjení Arabů, ale nevím o žádném hnutí, které by vyzývalo k masivnímu vyvražďování Arabů, zatímco vím o anticivilizačním hnutí, které vyzývá k masivnímu vyvražďování Židů.“

Zeman je známým a dlouhodobým kritikem mezinárodního terorismu, především toho, který je spojený s islámskou vírou. K boji proti násilným činům teroristů vyzývá často i při zahraničních cestách. Izrael navštívil loni na podzim. Na pondělní recepci u příležitosti dne nezávislosti židovského státu přišel prý ze „solidarity s přítelem“.

CELÝ PROSLOV PREZIDENTA NAJDETE ZDE.

Duka: Antisemitismus je nebezpečím i pro křesťany

Na víkendové násilnosti reagoval i kardinál Dominik Duka: „Antisemitismus není jen nebezpečím pro Izraelity, ale též pro křesťany a pro všechny lidi, kteří se snaží žít v duchu tolerance a vzájemného přátelství. Vyslovuji politování nad činy, které odporují víře v Boha, stvořitele světa a člověka.“

Střelba v židovském muzeum v Bruselu
Zdroj: ČT24/ČTK/BELGA/NICOLAS MAETERLINCK

„Několikanásobná vražda v židovském muzeu v Bruselu je ohavnou připomínkou, kam až může zajít vražedná nenávist vůči Izraeli a židovskému národu,“ prohlásil izraelský velvyslanec v České republice Gary Koren, který se v pondělí s Dukou sešel.

Sobotní útok označila belgická justice za teroristický čin. Ozbrojený pachatel je přitom stále na útěku, což podle agentury AFP vyvolává v zemi obavy z dalšího podobného násilí, především v řadách židovské obce. Belgická média si všímají, že útočník na záběrech kamer pálil z automatické pušky typu kalašnikov, kterou ve světě často používají islámští radikálové. 

Vydáno pod