Dozvuky Drábkovy éry: Šest let vězení pro exnáměstka Šišku

Praha - Pražský městský soud potrestal bývalého náměstka ministra práce Vladimíra Šišku šesti lety vězení za vydírání. Někdejšímu šéfovi resortního IT oddělení Milanu Hojerovi pak uložil pětiletý trest. Podle obžaloby muži nabídli společnosti OKSystem zakázku v hodnotě nejméně 100 milionů korun výměnou za to, že v jiné věci stáhne stížnost, kterou na ministerstvo podala k antimonopolnímu úřadu. Dnešní verdikt není pravomocný, Šiška i Hojer se odvolali.

Původně vinila obžaloba dvojici z podplácení a zneužití pravomoci úřední osoby, za což jim hrozilo až 12 let vězení. Soudce ale nejspíš vzal do úvahy tvrzení obhajoby, že obžalovaní nejsou úřední osoby a že slib zakázky nemůže být považován za úplatek. I tak jsou ale uložené tresty zhruba na úrovni toho, co požadovala státní zástupkyně.

Vyšší trest pro Šišku v porovnání s Hojerem soudce zdůvodnil tím, že exnáměstek byl ve vyšším postavení, a jeho jednání tak vykazovalo vyšší společenskou škodlivost. „Měl pravomoc rozhodnout o osudu firmy OKsystem,“ vysvětlil soudce.

Rozsudek není jediným výsledkem Šiškovy aféry. Už v říjnu 2012 kvůli trestnímu stíhání svého podřízeného rezignoval tehdejší ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Ten také letos v dubnu v případu kolem Šišky vypovídal jako svědek.

Ani dnešní verdikt ovšem neznamená definitivní tečku za korupční aférou. Šiška i Hojer se odvolali. Případem se tak ještě bude zabývat vrchní soud. „Můj klient nebyl pachatel a vezl se na tom, co mu říkali shora nadřízení. To si myslím, že nebylo zohledněno ve výši trestu,“ upozornil právní zástupce Milana Hojera Eduard Bruna.

O co jde v kauze Šiška

Softwarová společnost OKsystem pro ministerstvo dlouhodobě zajišťovala čtyři rozsáhlé informační systémy. Ministerstvo se však v roce 2011 bez vypsání výběrového řízení dohodlo s jiným dodavatelem - společností Fujitsu Technology Solutions. OKsystem v tom spatřoval rozpor se zákonem o veřejných zakázkách, a proto se obrátil na antimonopolní úřad.

Podle obžaloby Šiška s Hojerem následně pod podmínkou toho, že firma své podání stáhne, slíbili jednateli firmy OKsystem Martinu Procházkovi jinou veřejnou zakázku. Jednatel si to nenechal líbit a jejich postup ohlásil na policii. „Záznamové zařízení potvrdilo skutečnosti, které svědek Procházka tvrdil,“ konstatoval dnes soudce. Trest si mají podle verdiktu oba odsouzení odpykat ve věznici s ostrahou.

Hojerův advokát: Rozsudek mě nepřekvapil (zdroj: ČT24)
Vydáno pod