Klaus: Lidé v Česku dali jasný signál, že je EU nezajímá

Praha – Podle bývalého prezidenta a známého euroskeptika Václava Klause vyhráli v Česku volby do Evropského parlamentu nevoliči. Lidé prý dali jasný signál, že je Evropská unie nezajímá. Klaus v Událostech, komentářích uvedl, že si z uplynulých voleb odnesl dva hlavní závěry: z naší politické scény podle něj totálně zmizela pravice, navíc prý výsledek ukázal velkou roztříštěnost mezi stranami.

Klaus: Eurovolby ukázaly, že pravice v Česku zmizela (zdroj: ČT24)

„Tyto volby u nás vyhráli nevoliči. Těch 82 % lidí, kteří nepřišli k volbám, dali jasný signál, že je Evropská unie nezajímá,“ uvedl Klaus v narážce na velmi nízkou volební účast. V Česku totiž přišlo volit jen asi 18 % voličů, což bylo po Slovensku druhé nejnižší číslo.

Podle bývalé hlavy státu je to kvůli tomu, že Češi vědí, že EU nemá s demokracií nic společného a že Evropský parlament je hříčka, která nemá vůbec žádný význam. „Takže jak dopadnou eurovolby, nemá v podstatě pro budoucí život v Evropě žádný význam,“ tvrdí Klaus.

Podle něj výsledky v Česku poukázaly na dvě věci: „První základní závěr je ten, že z politické scény totálně zmizela pravice. Dva mandáty ODS a jeden mandát Petra Macha, to je totální vymazání pravice. Což je pro člověka, který pravici v roce 1989 vydupal ze země, výsledek smutný,“ uvedl bývalý prezident.

Klaus: Jsem rád, že zmizela Strana zelených

Navíc podle něj došlo „k obrovské fragmentaci politické scény“, kde se sedm politických stran podělilo o 21 mandátů. „Nikdo z nich průrazně a jasně nevyhrál. Takže to je také obrovská změna, a já z ní nijak radostný nejsem. Jsem rád, že zmizela Strana zelených – já doufám, že ti už navěky odešli do propadliště dějin a že Strana zelených už u nás nikdy v žádných volbách nevyhraje.“

Komu dal Klaus o víkendu svůj hlas, nechtěl v Událostech, komentářích prozradit. Uvedl jen, že se snažil podpořit toho, kdo se na EU dívá kritickýma očima. Ještě před volbami ale v Interview ČT24 uvedl, že mu asi nezbyde, než jít volit ODS.