Památník válečných letců stále nemá kde stát, památkáři zamítli Klárov

Praha – Národní památkový ústav se postavil proti umístění pomníku československých letců, kteří za druhé světové války bojovali v britských Královských vzdušných silách (RAF), na pražském Klárově. Městský památkový odbor, který má rozhodující slovo, potom oznámil, že stanovisko NPÚ podpoří. Magistrát tak musí pokračovat v hledání vhodného místa pro pomník, který má být odhalen již v polovině června. Praha 1 ale požádalo ministerstvo kultury, aby o záležitosti rozhodlo samo. Památník věnovala Česku tuzemská britská komunita.

Památník v podobě sochy obřího lva s křídly má sice stanovené datum odhalení 17. června, ale stále není jasné, kde slavnost proběhne. Zúčastnit se jí přitom má i vnuk Winstona Churchilla. Praha 1 prosazovala umístění sochy na Klárově, starosta Oldřich Lomecký (TOP 09) považuje jiné lokality v centru za nevhodné. Proti umístění sochy na Klárově se ale postavil Národní památkový ústav, který za vhodnou lokalitu naopak nepovažuje Klárov. Rozměry památníku podle nich neodpovídají umístění v parčíku ležícím mezi sídly české vlády a parlamentu. Navíc zde již jeden pomník je. „Neustále jsme nabízeli a nabízíme jednání o dalších lokalitách,“ zdůraznil ředitel NPÚ Ondřej Šefců.

Praha 1 chce slyšet rozhodnutí ministerstva kultury

Praha 1 ale chce dosáhnout toho, aby o povolení či zamítnutí rozhodlo ministerstvo kultury, které je v památkové péči odvolacím orgánem. Žádost radnice odůvodnila tím, že se jedná o „mimořádně složitou a neobvyklou záležitost“. Správní řád podle Lomeckého takový postup umožňuje.

Hledání místa pro pomník tak pokračuje, mnoho času přitom nezbývá. Již dříve se objevily úvahy o tom, že při červnovém odhalení bude pomník stát na pozemku ministerstva obrany na Pražském hradě u Lvího dvora – ale pouze provizorně. Podle ředitele městského odboru památkové péče Jiřího Skalického by ale památník mohl být třeba na pozemku ministerstva obrany poblíž tramvajové zastávky Pražský hrad nebo u Revoluční ulice poblíž nábřeží Ludvíka Svobody.

Okřídlený lev

Roli pilotů, kteří se do Anglie většinou dostali z okupovaných českých zemí přes Francii, chtěla prostřednictvím památníku uctít britská komunita, která žije v Česku. Na bronzovou sochu od Colina Spoffortha vybrala tři miliony korun. Okřídlený lev dá vzpomenout na válečné letce, kteří bojovali především v československých perutích RAF v průběhu druhé světové války. V letech 1940 až 1945 jich létalo u 310., 312. a 313. stíhací a 311. bombardovací čs perutě RAF a v menších počtech i v dalších leteckých jednotkách na 2 500. Během války padla asi pětina československých letců.

Praha hledá místo pro památník letců RAF (zdroj: ČT24)