Bartoš pro změnu zákona: Máme 1/21 hlasů, chceme mandát

Praha – Zrušit hranici 5 procent k získání mandátu v Evropském parlamentu chtějí hned dvě strany, které skončily těsně pod touto hranicí. Česká pirátská strana hodlá napadnout výsledek evropských voleb u Ústavního soudu. Stížnost plánují podat i Zelení. A prolomit pětiprocentní hranici chtějí i senátoři v čele s někdejší ústavní soudkyní Eliškou Wagnerovou (za SZ). Ti připravili novelu zákona, která by měla upravit hranici pro vstup do Evropského parlamentu a také obecních zastupitelstev.

Novelu volebních zákonů předloží senátoři oficiálně ve středu. Podnětem pro její předložení bylo pro Wagnerovou únorové rozhodnutí německého ústavního soudu, který zrušil povinnost německých stran získat alespoň 3 procenta voličských hlasů k dosažení míst europoslanců. 

Skupina senátorů teď chce navrhnout změnu i v Česku. Jsou pro zrušení pětiprocentní hranice u evropských a komunálních voleb. Pro krajské volby budou žádat snížení hranice na 3 procenta. Pětiprocentní hranice by naopak zůstala jen pro sněmovní volby. Pro novelu získala Wagnerová podpisy desítky senátorů z klubu lidovců a nezávislých a z klubu STAN, oslovit chce i občanské demokraty.

Proti hranici vyrazili do boje i Piráti. Česká pirátská strana získala v eurovolbách 4,78 procenta hlasů. Pirátům chybělo 3 855 hlasů, aby se dostali do Evropského parlamentu. 

Předseda Pirátů a lídr jejich kandidátky do Evropského parlamentu Ivan Bartoš s poukazem na 21 mandátů pro české kandidáty v Evropském parlamentu upozornil, že podpora jeho strany ve volbách překročila jednu jednadvacetinu hlasů. „To znamená, že bychom měli získat jeden mandát,“ poznamenal. 

  • „Uzavírací (pětiprocentní) klauzule omezuje poměrné zastoupení názorů v Evropě a ve volbách v Evropském parlamentu je zcela nesmyslná, protože vláda se v EU nesestavuje,“ uvedl člen Pirátů a jeden ze spoluautorů stížnosti Jakub Michálek. 

Česká pirátská strana podala stížnost k Ústavnímu soudu na volební zákon už letos v únoru, soud o ní dosud nerozhodl. Zákon pětiprocentní volební klauzulí a také příliš malými kraji, kvůli kterým se místy volební práh zvyšuje až na 15 procent, podle Pirátů odporuje ústavě. Narušuje prý zásadu rovnosti hlasu. Bartoš v České televizi (ČT) řekl, že nová stížnost by mohla být podána do týdne. 

I tato strana poukazuje na to, že německý ústavní soud letos v únoru zrušil pravidlo, podle kterého politické strany potřebovaly ke vstupu do Evropského parlamentu získat ve volbách nejméně tři procenta odevzdaných hlasů. 

Piráti sestavili kandidátku do evropských voleb letos poprvé. V loňských sněmovních volbách získali 2,66 procenta hlasů, v minulých eurovolbách Piráti nekandidovali. K letošním evropským volbám ale přišlo třikrát méně lidí než k loňským sněmovním, což podle odborníků mohlo výsledky malých stran vylepšit.

Bartoš zřejmě v čele Pirátů skončí

Bartoš dá po těchto volbách k dispozici funkci předsedy Pirátů. O jeho setrvání ve vedení strany bude rozhodovat celostátní fórum strany. „Já mám po volbách ještě nějaké povinnosti, ale určitě dám svojí funkci k dispozici (…) a řeknu, že odcházím,“ uvedl Bartoš v Událostech, komentářích s tím, že Pirátské straně jako předseda věnoval zhruba pět let.

Lídr evropské kandidátky SZ Ondřej Liška
Zdroj: ČT24

Zelení taky podají ústavní stížnost

Stížnost k Ústavnímu soudu plánují podat i Zelení, kteří si v eurovolbách připsali 3,77 procenta hlasů. „My ji budeme podávat určitě také a budeme rádi, když se k tomu navzájem připojíme. My už máme zpracovanou analýzu a nepochybně tu stížnost podáme,“ uvedl předseda Zelených Ondřej Liška. Kdyby pětiprocentní hranice neexistovala, obě nespokojené strany by podle něj mandát získaly. Liška byl současně lídrem evropské kandidátky Zelených a z jejich volebního neúspěchu musí „nepochybně vyvodit důsledky“. V pondělí odpoledne pak oznámil rezignaci na post šéfa strany. 

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nevidí pro rušení nebo snížení pětiprocentní hranice důvod. Podle něj má toto kvórum svou logiku a brání roztříštěnosti politické scény. Pro zrušení pětiprocentní hranice není ani vicepremiér a šéf ANO Andrej Babiš. Českému rozhlasu řekl, že by čeští zástupci měli v Bruselu vystupovat společně. Uvedl také, že je mu líto, že Piráti pětiprocentní hranici nepřekročili.