Zelení se připravují na sjezd, Bursík varoval před pádem vlády

Praha – Předsednictvo Strany zelených se ve středu naposled sešlo ve stávající podobě. Věnovalo se především organizaci sjezdu, který začíná zítra v Teplicích. Předseda strany Martin Bursík zároveň varoval před pádem vlády, ke kterému by mohlo podle něj dojít, kdyby neobhájil svoji pozici v čele SZ.

Na sjezdu půjde především o boj dvou velkých frakcí ve Straně zelených zastoupených nynějším předsedou Martinem Bursíkem a první místopředsedkyní Danou Kuchtovou. Partaj s Kuchtovou v čele by podle Bursíka představovala hrozbu pro vládní koalici: „Jak sociální demokraté, tak komunisté by si přáli – myslím – kdyby ten sjezd byl neúspěšný, protože by se jim podařilo najít ten křehký element v koalici.“

Poslankyně SZ Věra Jakubková ovšem včera řekla, že v případě, že Bursík na sjezdu obhájí svůj post a nebude s ní lépe komunikovat, odejde z poslaneckého klubu. Martin Bursík podle ní používá ve vztahu ke svým straníkům totalitní praktiky.

Sjezd proběhne od pátku do neděle, spolu s novým předsedou dostane Strana zelených nové předsednictvo. Bursík se již dříve nechal slyšet, že v případě, že svůj stranický post neobhájí, bude uvažovat o odchodu z vlády.

Předsedové opozičních stran na sjezd zelených nebyli pozváni, nepřijede ani předseda křesťanských demokratů Jiří Čunek. Z lídrů parlamentních partají se tak v Teplicích objeví pouze šéf ODS Mirek Topolánek. Chybět budou také zahraniční hosté. „Dostaneme zdravici ze zahraničí, z časových důvodů se nemohou zúčastnit,“ uvedl Martin Bursík.

Vydáno pod