Cholesterol trápí stále více dětí, mohou za to geny a přejídání

Praha – Každé čtyřsté dítě v Česku má zvýšenou hladinu cholesterolu. Celkem už jich je asi 20 tisíc a jejich počet se zvyšuje. Za nárůstem cholesterolu u dětí stojí hlavně špatný životní styl – minimální pohyb a vysoce kalorická strava. Polovina dětí má ale poruchu danou dědičně.

Podle odborníků vznikají metabolické poruchy cholesterolu z 50 procent z přejídání. Lékaři se proto snaží na rodiče apelovat, aby šli v životním stylu svým dětem příkladem. Druhá polovina dětských pacientů má problém s cholesterolem dědičný. Tady podle lékařů nepomůže jen více pohybu a dieta, ale musí nastoupit i léky. U neléčených adolescentů totiž může zvýšená hladina cholesterolu v krvi, v jejímž důsledku se zužují cévy, způsobit srdeční či mozkovou příhodu.

Rodiče přitom často netuší, že jejich dítě dědičnou poruchu metabolismu má. Česká republika proto u rizikových skupin zavedla povinné vyšetřování cholesterolu v rámci preventivní prohlídky v pátém a třináctém roce života. „Jsme první evropská země, která to má zavedené povinně už od roku 1994,“ podotkl Josef Hyánek z metabolické poradny při pražské Nemocnici Na Homolce.

Průměrná hladina cholesterolu v naší dospělé i dětské populaci je stále vyšší než v ostatních zemích EU. Kardiovaskulární choroby v České republice představují 56 procent příčin celkové úmrtnosti.

Hyánek: Děti s dědičně zvýšeným cholesterolem se bez léků neobejdou (zdroj: ČT24)