Superdebata: 12 lídrů diskutuje s moderátorem a s diváky na Twitteru

Praha – Česká televize nabídne jedinečnou diskusi dvanácti lídrů kandidátek do Evropského parlamentu. Velké finále s Vaclavem Moravcem v předvečer otevření volebních místností v Česku je možné sledovat živě od 21:00 na kanálech ČT1 a ČT24. Diskuse z Kongresového centra Praha bude živě propojována také s komunikací kandidátů na sociálních sítích. Volit do Evropského parlamentu dnes začínají Nizozemci a Britové. Zítra se volí v Irsku a začíná se v Česku, kde se bude volit i během soboty. Největší skupina unijních zemí pak půjde hlasovat v neděli 25. května. Poté, co se v neděli zavřou místnosti v Itálii, tedy ve 23 hodin, začnou být oznamovány výsledky.

Stominutové superdebaty se zúčastní všech dvanáct kandidátů, kteří se objevili v některém z předešlých speciálů s Václavem Moravcem. Debatu mohou diváci sledovat i na webu České televize na adrese ct24.cz/eurodebata, kde bude možné souběžně sledovat i dění na na sítích. 

Evropské superdebaty se budou účastnit vždy čtyři lídři. Ti zbylí budou mít čas glosovat dění ve studiu na Twitteru, reagovat na sdělení svých soupeřů a odpovídat na dotazy divákům. „Snažíme se využít jejich čas stoprocentně,“ uvedl Oskar Dalimil Novák z Nových médií ČT.

Lídři do eurovoleb budou glosovat dění na Twitteru (zdroj: ČT24)

Diváci mohou psát lídrům v průběhu vysílání

Česká televize tak poprvé ve větší míře zapojí Twitter. „Abychom umožnili rozvoj platformy, která v Česku není tolik populární jako Facebook, ale umožňuje velmi dobrou a rychlou komunikaci,“ vysvětlil Novák. „Diváci mohou na webu sledovat twitterové účty politiků a budou jim moci po celou dobu vysílání psát. “Vycházíme z toho, že v Evropském parlamentu většina významných politiků svůj účet na Twitteru má a využívá ho pro komunikaci s občany. Pokud to naši lídři opravdu myslí vážně, měli by být schopni oslovit české voliče," dodal Novák. 

Podle Nováka jsou čeští politici na tvrdé otázky zvyklí například z Hyde Parku. „Zde to samozřejmě přijde v syrové podobě a budou se s tím muset vypořádat,“ dodal. „Některé tweety kandidátů použijeme i do vysílání, diváci je uvidí na obrazovce. Bude se jednat o reakce na ostatní kandidáty a glosy na dění ve studiu,“ uzavřel Novák.

Česká televize postupně představovala kandidáty do nadcházejících voleb do Evropského parlamentu. Zástupci celkem 37 stran byli hosty Událostí, komentářů, Politického spektra či speciálních předvolebních debat moderovaných Václavem Moravcem. Veškeré odkazy na rozhovory najdete ZDE.