Rozšíření pravomocí NKÚ se v Senátu zadrhne

Praha – Ústavní zákon, který rozšiřuje kontrolní pravomoci NKÚ, sice minulý týden schválili poslanci, v Senátu se ale nejspíš zdrží. Není totiž přijatý prováděcí zákon, který by konkrétně stanovoval podobu prověrek, a horní komora chce schvalování ústavní novely přerušit a počkat právě na tento zákon. Senátoři už přitom jednou podobnou změnu Ústavy zamítli, zvedl se totiž proti ní odpor ze strany obcí, které si stěžovaly na příliš mnoho kontrol. Pokud by senátoři nakonec zamítli i tuto verzi, znovu spadne pod stůl – u ústavních novel totiž sněmovna nemůže Senát přehlasovat.

Podle ústavní novely zákona by mohl NKÚ nově kontrolovat např. hospodaření dopravních podniků, příspěvkových organizací nebo polostátních firem. Teď podle Ústavy NKÚ může kontrolovat jen hospodaření se státním majetkem a plnění státního rozpočtu – nově by to bylo nakládání s veřejnými penězi, s penězi z veřejných rozpočtů a také s majetkem firem, v nichž má majetkovou účast stát, kraje nebo obce. 

Senátoři se sice změnou zákona začnou zabývat už na květnové schůzi, předloha se tam ale zřejmě zdrží. „My sice novelu budeme projednávat, ale budeme také čekat, než přijde prováděcí zákon, který se připravuje,“ uvedl předseda horní komory Milan Štěch (ČSSD). Prováděcí zákon má ovšem podle legislativního plánu Sobotkovy vlády přijít na řadu až letos v prosinci. Další týdny pak bude trvat jeho legislativní pouť sněmovnou a Senátem.  

Senátoři ODS se staví proti rozšíření pravomocí NKÚ, právě s odkazem na kritiku Svazu měst a obcí. Podle předsedy senátorského klubu ODS Jaroslava Kubery sice může být ústavní změna přijata, musely by se ale odstranit jiné kontrolní mechanismy. Naopak komunističtí senátoři se změnou souhlasí.  

Senátoři chtějí počkat na prováděcí zákon (zdroj: ČT24)

Kvůli výtkám ze strany měst a obcí váhají lidovci – také oni chtějí počkat až na prováděcí zákon. Právě v něm bude konkrétně uvedeno, jak by prověrky ze strany NKÚ vypadaly. "Města a obce už v minulosti vyjádřily obavu, snažíme se jim vysvětlit, že malé obce nebudou nijak šikanovány nadměrnými kontrolami,“ uvedl předseda lidovců Pavel Bělobrádek.  

Poslanci nakonec při závěrečném schvalování upravili zákon podle doporučení kontrolního výboru. Tato změna měla podporu vlády, NKÚ i uskupení Rekonstrukce státu. Původní návrh totiž přísněji stanovoval, co všechno by mohl NKÚ kontrolovat. Směl by kontrolovat hospodaření s majetkem krajů i obcí, příjmy a výdaje jejich rozpočtů, ale jen z hlediska souladu se zákony. 

Vydáno pod