Bubeník: Služební zákon musí nastavit jasný kariérní systém

Praha – S rodícím se zákonem o státní službě se také diskutuje o parametrech vznikající normy. Personalista Jan Bubeník považuje za důležité nastavit jednoznačně srozumitelný systém kariérních podmínek pro státní úředníky, který nabídne alternativu vůči uplatnění v privátním sektoru.

Jan Bubeník v UK: Úřednická sféra nepřitáhne dravé dobrodruhy (zdroj: ČT24)

Pokud bude pro státní úředníky stanoven jednotný plat a pouze minimální možnosti zvláštních odměn, nepřitáhne sféra státní služby lidi orientované na výkon. „Je to pro státní úředníky kdekoli po světě běžnější. Nemělo by to ale omezovat možnost ohodnotit vynikající lidi,“ řekl Jan Bubeník v Událostech, komentářích.

Atraktivní se podle něj sféra státních úředníků stane pro lidi s nižším rizikovým apetitem preferující spíše jistoty než dravé dobrodružství. To ale nutně neznamená, že nepůjde o nejlepší lidi pro výkon úřednické pozice. „Měli by to být ti nejlepší na úřednickou práci,“ dodal personalista.

Výběr úředníků odstartuje na konci roku

Zástupci koaličních stran se již shodli na konkrétní podobě zákona, koaliční radě již zbývá jen doladit některé body, jako je třeba systém odměňování. Pokud vláda do konce května schválí návrh novely, sněmovna ji na mimořádné schůzi koncem června nebo na začátku července přijme a projde hladce legislativním procesem. Platit by mohla od ledna 2015.

V posledních třech měsících tohoto roku by se pak proběhla výběrová řízení na pozice státních tajemníků na jednotlivých úřadech. Jmenováni by měli být rovněž k lednu 2015. Po celý příští rok by pak probíhala výběrová řízení na pozice vedoucích služebních úřadů a ředitelů sekcí. V roce 2016 by přišly na řadu konkurzy na ředitele odborů a vedoucí oddělení.