Chrápání či nespavost. Až polovina Čechů trpí poruchou spánku

Praha – Každý druhý Čech trpí nějakou poruchou spánku. Problémy se přitom netýkají jen starší generace. Přesně 47 procent mladých lidí do 24 let přiznalo, že nedokáže svůj spánek regulovat. Noc často probdí a usínají ve škole nebo v práci. Vyplývá to z průzkumu společnosti GfK.

Každý druhý Čech trpí nějakou poruchou spánku (zdroj: ČT24)

Potíže se spánkem se nevyhýbají skoro každému druhému obyvateli Česka. Většina z nich má problémy s usínáním, stěžuje si na nepravidelné dýchání, náměsíčnost nebo naopak nadměrnou spavost.

Každý šestý spáč bývá v noci velmi hlasitý. Jde navíc jen o ty respondenty, kteří se k tomu v průzkumu dobrovolně přiznali. „Můžeme jmenovat dechové potíže projevující se nadměrným chrápáním, které trápí 15 procent respondentů,“ uvedl David Lukeš ze společnosti GfK.

Pomůže budíček ve stejný čas a život bez stresu

Problémy se spánkem se lidé snaží často řešit nákupem kvalitních matrací a postelí či se spoléhají na sílu bylinek. Kolem nespavosti se tak rozjel velký byznys. Prodejci těží i z toho, že jen asi 15 procent lidí řeší spánkové poruchy s lékařem. I proto kvete s prášky na spaní či proti únavě černý obchod. Přes internet se dají lehce sehnat i bez předpisu.

Pokud má někdo dlouhodobý problém se spánkem alespoň třikrát týdně, měl by zajít k lékaři. Pacienti s poruchami se učí novým pravidlům spánku – základ tvoří budíček ve stejný čas, tři hodiny před spánkem nejíst, nepít kávu nebo zelený čaj a především vyhýbat se stresu.