Státní zastupitelství: Rittig uplácel Nagyovou i rebelující exposlance

Praha – Kriminalisté našli při domovní prohlídce u bývalé šéfky kabinetu Jany Nečasové (tehdy Nagyové) dokumenty týkající se řady veřejných zakázek, jednotlivé tendry prý měly různé finanční varianty. Podle olomouckých žalobců měla Nečasová také dostávat od Ivo Rittiga peníze za obsazování státních funkcí podle jeho přání. Penězi od Rittiga byli uplaceni rovněž tři bývalí poslanci ODS, kteří se po sporech s vedením strany na podzim 2012 vzdali svého mandátu. Bývalí poslanci i Nečasová odmítli, že by se nechali podplácet, podezření žalobců odmítl také Rittigův advokát.

Podle materiálů státního zastupitelství měla peníze od Ivo Rittiga šéfka premiérova kabinetu dostat peníze za to, že ovlivní, kdo se dostane do vysokých funkcí ve státní správě. „Říkala, máme teďka nosit prachy, ideálně nosit prachy, loajálně je podporovat a ještě u toho nebýt vidět,“ zaznělo podle žalobců o Janě Nagyové (Nečasové) při schůzce Ivo Rittiga, jeho známého Tomáše Jindry a advokáta Davida Michala. „Lze učinit závěr, že Ivo Rittig Janě Nagyové platil peníze a dával drahé dárky,“ uvedl žalobce Bajger.

S Nagyovou se měl Rittig domlouvat na obsazování funkcí ve státních firmách, které se on, Roman Janoušek či bývalý státní zástupce Libor Grygárek rozhodnou obsadit svými lidmi. Nagyová s Rittigem si podle informací státního zastupitelství vyměnili 48 textových zpráv. Podle Aktuálně a MfD mělo jít například o Českou poštu, Lesy ČR nebo Budějovický Budvar, ale i policii.

Nagyová měla podle žalobců doma listiny k různým zakázkám

Kriminalisté našli při domovní prohlídce u bývalé šéfky kabinetu Jany Nečasové dokumenty týkající se řady veřejných zakázek. Jednotlivé tendry prý měly různé finanční varianty. Materiály k různým zakázkám mají shodnou formální úpravu. Již prvotní analýzou materiálů bylo zjištěno, že se u stejných zakázek vyskytují varianty, kdy za shodný objem provedených prací či poskytnutí služeb je stanovena rozdílná cena, a to i několikanásobně, tvrdí žalobci.

Nejen Nečasová, ale i exposlanci

Podle loňského obvinění, které později zrušil Nejvyšší soud, měli tři exposlanci výměnou za složení mandátu získat lukrativní posty ve státních firmách. Vrchní státní zastupitelství v Olomouci ale nyní podle MfD přišlo s novými poznatky, podle kterých poslanci údajně dostali za odstoupení i peníze. Měly přijít od Ivo Rittiga v den, kdy tehdejší poslanci Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa oznámili, že se kvůli nesouhlasu s politikou tehdejšího premiéra Petra Nečase vzdávají mandátu. V dokumentu, který získal deník, uvedl dozorující státní zástupce Rostislav Bajger, že je úplatek možné dát do souvislosti třeba s částkou 1,7 milionu korun zajištěnou u Ivana Fuksy. Odkázal přitom na odposlechy. Podle Bajgera v nich mělo zaznít: „Tak mu, Ivo, dej tu dvojku, ať máme vládu.“

Trojici exposlanců ODS, kteří svou rezignací umožnili schválení daňového balíčku a pokračování Nečasovy vlády, jež s jeho schválením spojila svoji důvěru, nyní policie nestíhá. Obvinila je loni za to, že se měli mandátu vzdát díky příslibu lukrativních postů ve státních firmách. Stíhání ale zrušil soud, podle kterého se na chování poslanců vztahovala imunita. Obviněni v případu ale jsou Jana Nečasová i expremiér Petr Nečas.

Údajnou korupci všichni odmítli

Všechna tvrzení státního zástupce ale advokáti Rittiga i Nagyové a také mluvčí ČEZu Ladislav Kříž popírají. „Moje peníze jsou moje peníze a rozhodně bych je nikdy nedával nějakým poslancům, stačí jaké mají platy,“ napsal dnes Rittig na Twitteru.

Rittig doposud kvůli uplácení trojice exposlanců či Nečasové stíhán není, ale čelí obvinění v souvislosti s údajným únikem zpráv BIS, a to společně s Nečasovou, svým advokátem Davidem Michalem a právním poradcem Tomášem Jindrou. Byl také obviněn z praní špinavých peněz v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik. Jana Nečasová je spolu s expremiérem Nečasem obviněna z uplácení trojice exposlanců a sama také čelí obvinění ze zneužití vojenské rozvědky. Celá kauza vedla loni k pádu Nečasovy vlády, Nečas se vzdal i funkce předsedy ODS.