Co zmizí ze školních automatů? Čokoláda, chipsy i limonády

Praha – Ze školních automatů by měly zmizet sladké limonády, brambůrky a další nezdravé potraviny. Snahu ministra školství Marcela Chládka (ČSSD) podporuje i ministrerstvo zdravotnictví: to už vydalo seznam doporučených potravin. Sladkosti mají nahradit saláty, celozrnné pečivo nebo jogurty, na pití pak ministerstvo doporučuje vodu, čaj nebo mléko. Stejná pravidlo by měla od příštího roku začít platit i ve školních bufetech.

Nejraději přitom mají děti tzv. pendreky. Ty však obsahují rostlinný tuk, maltodextrin, umělé chutě, regulátory kyselosti a další látky. Proto se školy snaží nabízet zdravější alternativu. A jako první by sladkosti měly zmizet z automatů. 

Zdravá svačina by podle ministra mohla vypadat následovně: chleba s margarínem a ředkvičkou, jogurt nebo salát s lososem. „Aby tam nebyly jen čokolády a sladké sušenky, ale aby se tam objevila zelenina,“ dodává k útrobám škol Němeček. 

Školáci nemají pohyb

Na vině však není jen výživová hodnota strávených potravin, ale taky nedostatek pohybu. „Mám pocit, že se jedná hlavně o pohyb, že možná čokoláda zdaleka tolik neublíží jako to, že sedí dvě hodiny u počítače,“ myslí si ředitelka ZŠ Ohradní Marie Zimová. Dostat se do kondice by proto dětem měla pomoct i další povinná hodina tělocviku. Místo dvou by tak týdně měly v rozvrhu tři. Nejde přitom jen o zdraví dětí. Ministr zdravotnictví dnes zdůraznil i ekonomickou stránku věci. Nadváha je totiž už celospolečenský problém. 

ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD)

„Pokud by se nárůst obezity podařilo snížit jenom o pět procent, českému zdravotnictví by to ročně ušetřilo dvě miliardy.“

Děti navíc netloustnou jen po sladkostech. Za den často vypijí i litry slazených limonád. Hlavně na základních školách by z automatů měla zmizet i káva a colové nápoje. Právě jejich prodej v automatech vadí lékařům asi nejvíc. 

Z automatu mají děti energie na celý den, důsledky však řeší rodiče a lékaři

Předškoláci a děti od čtyř do sedmi let by přitom měly za den sníst potraviny o celkové výživové hodnotě nepřesahující 6400 kJ. K tomu by jim stačilo, aby z automatu snědly k snídani balený croissant s náplní (nejméně 1000 kJ), máslové sušenky (přes 2000 kJ), během dne přidaly dvě sklenky koly (cca 1000 kJ), na svačinku si daly malé balení bramborových lupínků (asi 1000 kJ) a nakonec to zakončily čokoládovou tyčinkou. 

Kalorická hodnota vybraných potravin
Zdroj: ČT24/kaloricketabulky.cz

Vhodné nápoje a potraviny pro děti 

  • pitná voda z vodovodu
  • ovocné a zeleninové šťávy
  • slabě mineralizované vody - neochucené či slabě ochucené
  • polotučné mléko
  • podmáslí, kefírové mléko
  • čaj
  • jogurty
  • sýry - plátkové, typu žervé – a tvarohové výrobky
  • celozrnné a vícezrnné pečivo
  • sladké pečivo: makovec, jablečné řezy, ovocné bublaniny, ořechové koláče
  • čerstvá zelenina a ovoce
  • ovocné a zeleninové saláty 
Tabulka energetických hodnot vybraných potravin
Zdroj: ČT24/kaloricketabulky.cz

Nezdravé potraviny a nápoje chce ministerstvo školství zakázat vyhláškou, platit by mohla od příštího školního roku nebo od roku 2015. Pokud by byl problém s vypovězením smlouvy na automat ve škole, dostanou ředitelé přechodnou lhůtu. Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) zároveň s ministerstvem zdravotnictví a Českou lékařskou komorou spolupracuje také na obnovení preventivních lékařských prohlídek ve školách.