Soud zprostil exministra Bartáka viny, chyběly důkazy

Praha – Soud zprostil viny exministra obrany Martina Bartáka v kauze nákupu armádních aut Tatra. Obviněn byl za údajný požadavek o úplatek. Zproštěn viny byl i majitel zbrojařské firmy MPI Group Michal Smrž. Podle rozsudku městského soudu nebyly skutky popsané obžalobou trestným činem. "Jsem rád, že právní stát existuje. Počínání státního zástupce Táborského a jeho nadřízených považuji za zvůli. Domnívám se, že postupovali nestandardně, mnohdy v rozporu se zákony a Ústavou ČR," řekl Barták novinářům po vynesení rozsudku s tím, že si své další kroky musí ještě rozmyslet. Verdikt není pravomocný. Žalobce Dušan Táborský se na místě odvolal k vrchnímu soudu.

Podle soudce Stanislava Králíka předložila obžaloba málo důkazů a ty, které byly k dispozici, nebyly úplně jasné. „Skutečně relevantní byly pouze čtyři důkazy a každý z nich byl do jisté míry kontroverzní,“ uvedl. Za kontroverzní označil například výpověd klíčového svědka – předsedy dozorčí rady automobilky Tatra Williama Cabanisse. Přímou vazbu k údajné trestné činnosti měly ještě výpovědi představitelů automobilky Duncana Sellarse a Ronalda Adamse a technicky nekvalitní zvuková nahrávka, kterou Adams pořídil na jedné ze svých schůzek se Smržem.

Svědci pak podle soduce říkali spíš svoje postoje než relevantní fakta. „Případ byl postavený na řadě nepřímých důkazů, které by uspěly v dobré reportáži nebo ve skvělém článku, ale pro justici je to pravděpodobně málo,“ podotkl redaktor Respektu Jaroslav Spurný. Státní zástupce navrhoval pro Bartáka nepodmíněný trest v rozmezí dva až osm let, navíc peněžitý trest a zákaz činnosti.

Martin Barták: „Nevzdám se a budu bojovat. Není to jen moje věc, nechci, aby se nad tím zavřela voda a někdo řekl: 'Stalo se, vyšetřování skončilo.' Nikomu bych nepřál ty tři roky zmařeného života a doživotní eliminaci z veřejných funkcí, což mě ale zase tolik netrápí.“

Michal Smrž: „Rozsudek považuji za významný milník v mé kauze, nikoliv však za její konec, protože fanatický ostravský prokurátor se na místě odvolal. Od samého začátku bylo jeho zájmem to co nejvíce natahovat, komplikovat, medializovat a vytvářet negativní energii kolem našich dvou osob.“ 

Ronald Adams: „Třebaže jde o rozhodnutí prvoinstanční, je zřejmé, že v České republice je stále velmi obtížné potírat společensky škodlivé jevy, které provázejí prostředí významných veřejných zakázek a šedou zónu, která je obklopuje.“

Dušan Táborský: „Mé přesvědčení o vině nadále trvá. Bude dobré, když o celé věci rozhodne i další právní instance.“  

Spolu s Bartákem byl před soudem i majitel zbrojařské firmy MPI Group Michal Smrž. Ten byl obžalován z pokusu o podvod. Snažil se údajně vylákat z představitelů Tatry peníze tím, že před nimi předstíral vliv na představitele českého ministerstva obrany i vlády. Sliboval prý například zajištění osobního setkání s premiérem, a to nejprve za 100 milionů korun, později za 20 milionů.

Soud takové schůzky označil za obchodní jednání. Smrž na nich podle soudu sice mohl mluvit o svých kontaktech, z předložených důkazů se ale nedá prokázat, že by za to požadoval úplatek. Žalobce navrhoval Smržovi pět až šest let. „Co tam slyší státní zástupce v obžalobě, to tam soud prostě neslyší. Zachycená slova neumožňují kategorický závěr o tom, že by ze strany obžalovaného Smrže proběhlo podvodné jednání,“ podotkl soudce. Z nahrávky podle něj vyplývá jen to, že se sešly dvě osoby, které uvažovaly o tom, že se stanou obchodními partnery, a hovořily spolu proto otevřeněji, než bývá běžné.

Smrž chystá trestní oznámení na novináře Kroupu

Smrž nyní chystá několik právních kroků, se kterými nechce čekat až na pravomocný rozsudek. Zmínil například stížnost na postup státního zastupitelství, trestní oznámení na některé lidi mimo jiné kvůli křivým výpovědím, ale i žalobu o náhradu škody: „To se týká zejména Mladé fronty DNES a novináře Kroupy. On se sice zaklíná novinářskou imunitou, ale kryje pachatele trestného činu, protože někdo někde ukradl utajovaný spis. Ať nějaký soud konečně v naší zemi posoudí, zda je novinářská imunita víc než krytí pachatele trestného činu.“ Smrž tvrdí, že mu stíháním vznikla škoda okolo 100 milionů korun, navíc prý kvůli němu nebyl jmenován honorárním konzulem na Srí Lance, kde podniká. „Nebudu žádat škodu po státu, budu ji žádat po Mladé frontě DNES,“ dodal s tím, že vysouzené peníze by věnoval na charitu.

Podle obžaloby požadoval Barták v únoru 2008 při návštěvě USA, kam odjel jako člen delegace tehdejšího premiéra Mirka Topolánka (ODS), po předsedovi dozorčí rady automobilky Tatra Williamu Cabanissovi úplatek ve výši pěti milionů dolarů (přes 80 milionů korun). Za ten by údajně měl automobilce zajistil hladký průběh zakázek vypisovaných ministerstvem obrany.

V zakázce se vyskytly problémy mezi Tatrou a firmou Praga, která figurovala jako subdodavatel náprav. Ty údajně praskaly a Tatra proto s českou společností ukončila smlouvu, což bylo předmětem soudní pře mezi firmami. Účast české firmy jako subdodavatele přitom byla podle výpovědí předních českých politiků jedním z hlavních důvodů, proč Tatra zakázku získala bez výběrového řízení.

William J. Cabaniss u Městského soudu v Praze
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Cabaniss a někdejší manažer Tatry Duncan Sellars jsou považováni za klíčové svědky obžaloby. U soudu Bartákovu žádost o úplatek potvrdili. V celé obžalobě byly jejich výpovědi jedinými hmatatelnými důkazy proti Bartákovi. „Až po cestě autem z amerického Centreville se (zástupci automobilky) začali ubezpečovat o tom, že to ze strany obžalovaného Bartáka byla korupční nabídka. Byla ale skutečně? Nedošlo k jednomu velkému nedorozumění? Nebyl to ten skutečný důvod, proč tehdy neučinili žádné trestní oznámení?“ řekl soudce Králík v narážce na to, že představitelé Tatry se obrátili na policii až po více než dvou letech.

Barták byl v roce 2008 na ministerstvu obrany prvním náměstkem, vyzbrojování ale na starosti neměl. Resort pak převzal po Vlastě Parkanové. Vedle funkce ministra vykonával v letech 2009 až 2010 také funkci místopředsedy vlády. Parkanová u soudu uvedla, že jí požadavek úplatku smysl nedává. Hovořila především o událostech před rokem 2008 a zdůraznila, že v souvislosti s Tatrou na ni nikdo netlačil.

Výpovědi proti Bartákovi:

• William Cabaniss, bývalý americký velvyslanec v ČR: „A pak mi řekl, že… za určitou částku v milionech korun nebo dolarů by problémy mezi Pragou a Tatrou mohly být vyřešeny.“ 
• Duncan Sellars, bývalý manažer Tatry: „Dost přímo si řekl o úplatek.“

Výpovědi pro Bartáka:

• Mirek Topolánek, expremiér: „Naprosto vylučuji, že by Martin (Barták) v tomto rozhovoru učinil korupční nabídku.“
• Jiří Staněk, bývalý šéf sekce vyzbrojování na Ministerstvu obrany ČR: "Pan Barták se z mého pohledu nepokusil ovlivnit zkoušky, a i kdyby se o to pokusil, nebyl by úspěšný."