Tomáš Březina vypověděl o tajném lihovém impériu svého bratra

Olomouc – Údajný lihový boss Radek Březina dostával varování o možném sledování i od policie a celníků. Postupně vytvořil rozsáhlou síť skladů fiktivně denaturovaného lihu, ze kterého potom ve skutečnosti vyráběl alkoholické nápoje. U Krajského soudu v Olomouci to dnes řekl Tomáš Březina, který v několikahodinové výpovědi podrobně popsal podnikání s nezdaněným lihem. Pro svého bratra podle obžaloby pracoval jako bílý kůň – vedl mu evidence a na jeho jméno byly i účty. Již během vyšetřování ale začal spolupracovat s vyšetřovateli a pomáhal s rozkrytím systému, kterým se denaturovaný líh měnil v alkoholické nápoje.

Pro svého bratra Radka Březinu pracoval Tomáš Březina od roku 1995 a tvrdí, že vše prováděl na jeho příkaz – evidence, analýzy, účty pro Likérku Drak a distributora Verdana. Ačkoli žádal o neveřejné jednání, nakonec mladší z bratrů Březinových i před diváky podrobně vypověděl o praktikách skupiny, která měla stát okrádat na spotřební dani z lihu. Radek Březina se svým bratrem Tomášem a údajným společníkem Tomášem Pantlíkem podle obžaloby připravili stát na spotřební dani o půl miliardy korun.

Nelegální líh podle Tomáše Březiny pocházel od společnosti Morávia-Chem, kterou vlastnil Radek Březina. Firma nakupovala čistý líh osvobozený od spotřební daně za účelem denaturace. Na výrobu směsi do ostřikovačů však šla jen malá část. „Ve firmě od roku 2002 do mého zadržení vznikal nelegální líh, byl to jediný zdroj nelegálního lihu pro mého bratra. Odtud šel do skladů,“ popsal Tomáš Březina.

Tajné sklady měl Březina ve Stojčíně, v Olomouci a ve Valašském Meziříčí. Podle Tomáše Březiny se připravoval sklad i v budově ve zlínském Svitu. „Bratr se rozhodl, že by chtěl mít svůj tajný nelegální lihovar, který měl být zakopán do země. Sehnali kvůli tomu areál ve Stojčíně. Nikdo neměl mít tušení, že takový lihovar má a že něco takového ve Stojčíně existuje,“ uvedl Tomáš Březina. Převoz z pozemních nádrží společnosti Morávia-Chem měl zajišťovat kamion, který najednou i s přívěsem odvezl až 32 tisíc litrů lihu. „První a největší ze skladů byl ve Stojčíně. Celkově tam bylo navezeno 1,3 milionu litrů lihu,“ popsal Březina.

Lihový boss Březina přiznal nelegální obchod s lihem (zdroj: ČT24)

Radek Březina, označovaný za hlavu „lihové mafie“, podle jeho bratra vybudoval v uplynulých letech gigant s desítkami skladů a s pobočkami na Slovensku. „Denaturace byla provedena fiktivně. Poté proběhla fiktivní výroba látek do ostřikovačů, které byly distribuovány odběratelům. Byl to propracovaný řetězec. Líh byl fakticky ukryt v areálech Morávia-Chem,“ řekl Tomáš Březina. Soudu pověděl i jména konkrétních lidí, kteří měli na starosti přípravu skladů, přepravu či nákup lihu.

Před soudem dnes vypovídal i sám Radek Březina, na rozdíl od bratra Tomáše jen krátce. Část viny přiznal. Nechtěl však jít do podrobností s tím, že v tomto případě vystupují svědci, kteří jsou v následujícím trestním stíhání obviněni. „Jsem připraven nést následky,“ uvedl u soudu. Poslední z obžalovaných Tomáš Pantlík, který Radku Březinovi v olomouckém případu údajně pomáhal, uvedl, že s nelegálním lihem nemá nic společného. Staral se prý pouze o nemovitosti.

Strach o život soudce neobměkčil

Kvůli své podrobné výpovědi bezúspěšně požádal Tomáš Březina o jednání s vyloučením veřejnosti, obává se o život rodiny a svědků. „Byl jsem vyslechnut jako spolupracující obviněný, zavázal jsem se poskytnout pravdivou výpověď. Chci dnes po pravdě uvést, jak se věci staly,“ řekl Tomáš Březina. Za jeho požadavek se postavil i žalobce a obhájci jeho spoluobviněných.

Žalobce poukazoval na související trestní stíhání, ve kterém je od letošního ledna v případu takzvané lihové mafie obviněno 15 lidí v čele s Radkem Březinou. Podle žalobců mohli na nezdaněném lihu ošidit stát nejméně o tři miliardy korun. Oba případy spolu úzce souvisí. „Řada svědků vyjádřila obavu o svůj život. Ochrana svědků převyšuje zájem nad veřejným projednáním,“ argumentoval státní zástupce Miroslav Stoklásek. Soud to však odmítl.

Soud bude pokračovat týden

Soud se bude případem zabývat do příštího pondělí, vypovídat budou dvě desítky svědků. Bratři Březinovi stanuli před olomouckým soudem podruhé. V lednu soud kauzu vrátil do přípravného řízení, ve kterém chtěl případ spojit s výsledky z akce Cela. Tehdy policie při zátahu zadržela 15 lidí, obvinila i manželku Radka Březiny Stanislavu. Podle soudce by mohlo jít o mnohem závažnější trestnou činnost, než jak byla podána původní obžaloba. Olomoucký vrchní soud nakonec na začátku března případ soudci vrátil zpět.