Stovky Vietnamců v Praze protestovaly před čínskou ambasádou

Praha - Stovky Vietnamců z celé republiky protestovaly před čínským velvyslanectvím v Praze proti postupu Číny v Jihočínském moři, kde její lodě údajně záměrně narážejí do vietnamských plavidel. Podle nich Čína porušila mezinárodní dohody a vnikla do vietnamských vod. Demonstranti skandovali a nesli rudé vlajky se žlutou pěticípou hvězdou a transparenty zejména s vietnamskými nápisy. Některé jsou i v angličtině a češtině a stojí na nich „Zastavte Čínu“, „Vypadněte z Vietnamu“ nebo „Zastavte ilegální pronikání do vietnamských vod“.

Čínsko-vietnamská roztržka se vyhrotila poté, co Peking v Jihočínském moři počátkem května instaloval těžební plošinu a Hanoj tam vyslala svá plavidla bránit vietnamské zájmy. Peking ale tvrdí, že ropná plošina byla postavena v čínských teritoriálních vodách, takže těžba ropy je legální.

„Přes veškeré námitky ze strany vietnamské vlády, záměrně a provokativně použitím větších lodí narazili na naše vietnamské lodě a s pomocí několika vodních děl s velkým výkonem zaútočili na vietnamské pobřežní stráže i na pracovníky vietnamského ředitelství pro rybolov,“ uvedl v pozvánce na dnešní protestní akci pořádající Vietnamský svaz veteránů války žijících v ČR. Podle něj Čína uvedeným způsobem zničila osm vietnamských lodí, přičemž šest lidí bylo těžce zraněno. 

„Vietnamci zažili dlouhou krutou válku, proto milují mír a snaží se ho udržet, a to i s Čínou. Ačkoli jsme daleko od Vietnamu, milujeme svou vlast, možná je tu hodně lidí, kteří mají české občanství, máme ale povinnost bojovat za svou zemi,“ uvedl za pořadatele Le Duy Ky. Organizátoři s sebou měli protestní prohlášení, které chtěli předat čínskému velvyslanectví. To se jim ale nepodařilo. Z čínské ambasády totiž nikdo nereagoval. Prohlášení proto pošlou doporučeným dopisem.

Vietnamský protest před čínskou ambasádou (zdroj: ČT24)

Čínské úřady ve čtvrtek obvinily Vietnam, že do konfliktní zóny nasadil ozbrojené lodě, zatímco Čína tam prý má jen plavidla civilní. Čína rovněž uvedla, že vietnamské lodě záměrně narážejí do čínských plavidel. Hanoj od den dřív ze stejného jednání obvinila Peking. 

Strategická oblast Jihočínského moře, kterým procházejí významné námořní trasy a v němž se předpokládají rozsáhlá naleziště nerostných surovin včetně ropy, je předmětem vleklého sporu mezi Čínou a dalšími asijskými státy - Vietnamem, Filipínami, Brunejí, Malajsií a Tchaj-wanem. Peking si činí nárok na takřka celou oblast Jihočínského moře a vztyčení ropné plošiny z 1. května je vnímáno jako jeden z nejprovokativnějších kroků v této lokalitě.

Vydáno pod