Zásah policie v pražských muslimských centrech byl podle ministra v pořádku

Praha -Zásah policistů v pražských muslimských centrech před dvěma týdny byl podle ministra vnitra v pořádku. Milan Chovanec ale požádal zástupce policie, aby příště při podobných akcích zohlednili všechna rizika, která mohou vyvolat. „Musí dojít velmi rychle ke zklidnění této situace, aby se neopakovalo v rámci taktiky, že pokud to není nezbytně nutné, abysme tam šli v tuto dobu,“ uvedl Chovanec. Zásah kritizovali muslimové a stěžovali si na něj diplomaté s odkazem na to, že policisté narušili modlitbu. Za korektnost zásahu se postavil i policejní prezident Tomáš Tuhý, podle něj by v budoucnu mohli policisté důkladněji informovat veřejnost o provedených zákrocích. V Interview ČT24 vyvrátil spekulace, že by šli do mešity policisté kvůli zbraním.

Kriminalisté z ÚOOZ zasahovali v objektech Islámské nadace nedaleko Václavského náměstí a na Černém Mostě kvůli podezření z vydání a distribuce knihy, která šíří rasismus, antisemitismus, xenofobii a násilí proti takzvaným méněcenným rasám. Po zásahu obvinila jednoho člověka s podezřením, že knihu vydal a distribuoval. Policisté v rámci zásahu předvedli zhruba dvě desítky lidí, několik z nich by mělo být vyhoštěno. Jeden člověk je podezřelý z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí.

Indonéské velvyslanectví předalo v souvislosti se zásahem českému ministerstvu zahraničí diplomatickou nótu. Velvyslanectví poukazuje na ustanovení vídeňské úmluvy o diplomatických stycích, které zajišťuje imunitu diplomatů. Tajemník indonéské ambasády, který byl přímým účastníkem zásahu, kritizoval nesmlouvavý postup ozbrojených policistů. Zástupci ambasády byli z mešity údajně propuštěni až po necelé hodině, přestože se chtěli prokázat diplomatickými dokumenty.

Zásah policie v pražských muslimských centrech byl podle ministra v pořádku (zdroj: ČT24)

Ministerstvo již v týdnu informovalo o předběžných výsledcích prověrky, podle nichž policisté zasahovali v muslimských centrech před začátkem páteční modlitby, a nemohli ji tedy narušit. Vyzvali prý také diplomaty, ženy, děti a zdravotně postižené, aby hned z místa odešli. „Policejní prezident mě dnes seznámil s komplexní prověrkou zásahu, který se jeví v souladu s českým právem. Jedná se však o živou kauzu, z níž nechci ani nemohu mít podrobné informace,“ uvedl dnes Chovanec.

Ministr v týdnu uvedl, že zásah „nařídil jako neodkladný úkon“ Obvodní soud pro Prahu 1. Policie také podle něj má důkazy o tom, že vyzvala lidi s diplomatickou imunitou, ženy, děti a zdravotně postižené, aby „místo domovní prohlídky neprodleně opustili“. „Na druhou stranu chápu rozhořčení dosud poklidné muslimské komunity v České republice. Zároveň jsem dnes požádal zástupce policie, BIS a UZSI (zpravodajské služby), aby v budoucnu při případných zásazích tohoto typu společně zohledňovali i ostatní aspekty a rizika, které podobné zásahy mohou vyvolat,“ doplnil Chovanec. Muslimové si kromě nevhodného načasování zásahu stěžovali například na to, že policisté v modlitebně chodili v botách, což se podle muslimských zvyklostí nesmí.

Zbraně jsme pouze brali v potaz, nebyl to ale důvod zásahu

Policejní prezident Tomáš Tuhý si rovněž stojí za bezchybností zákroku. Mediální humbuk kolem jeho zpochybňování považuje za přehnaný, plánuje podrobnější informování ze strany policie. „Možná budeme do budoucna velmi proaktivně informovat, jakým způsobem zákrok probíhal,“ řekl v Interview ČT24.

Objevily se v minulých dnech také spekulace, že policie do mešity šla také kvůli zbraním. Policejní šéf ale upřesnil, policisté pouze museli zvažovat možnost, že by se v mešitě mohli nacházet lidé se zbraní. „Nikoli ale, že by šlo o primární důvod vstupu policie do těchto objektů,“ uvedl pro ČT. U některých přítomných také policisté zbraně skutečně našli, tito lidé je ale drželi zcela legálně.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod