Ve školních jídelnách by se mohlo jíst zdravě i bezlepkově

Praha - Novela vyhlášky o stravování žáků, kterou připravuje ministerstvo školství, by kromě celkově zdravějšího školního stravování měla přinést lepší podmínky ve školních jídelnách pro děti s dietami. Výrazně by mohla pomoct třeba dětem s bezlepkovou dietou. Kromě toho plánuje ministerstvo omezit prodej sladkostí v automatech.

V současné době stoupá počet dětí, které mají různá dietní omezení, například bezlepkovou dietu. Ministerstvo zdravotnictví již povolilo, že si rodiče mohou přinést dietní stravu do školní jídelny, a ta ji dítěti připraví. Podle novely by ovšem už i děti s dietním omezením mohly dostat jídlo ze školní jídelny. Školy, které chtějí dětem s dietou vyhovět, prý často porušují předpisy. Nová vyhláška školám umožní buď dietní jídlo přivézt odjinud, nebo uvařit, na což pak dostanou víc peněz. „Chceme navýšit i finanční prostředky na školní stravování obecně,“ řekl ministr školství Marcel Chládek (ČSSD).

Ve školních jídelnách by se mohlo jíst zdravě i bezlepkově (zdroj: ČT24)

Školy se musejí řídit takzvaným spotřebním košem, kde je stanovené, kolik masa, zeleniny, mléka nebo vajec musí děti celkem za měsíc dostat. Limituje je také cena, která za kompletní menu s polévkou a dezertem či salátem nesmí překročit 34 korun. „Máme deset komodit potravin, které musíme pravidelně zařazovat, ale je na školní jídelně, jak si s potravinami poradí a jaké jídlo vytvoří. Jediným limitem jsou peníze,“ uvedla Alena Strosserová ze Společnosti pro výživu (stránky zde), podle níž není strop 34 korun nijak omezující. Jídelny se podle ní běžně vejdou i do 25 korun za porci.

Navzdory dětským přáním chce ministr ze škol odstranit taky automaty, respektive v nich neprodávat sladkosti a limonády. „Automaty nejsou součástí školního stravování. Jejich omezení by určitě prospělo. U nás je to bohužel ve volném režimu - o umístění rozhoduje ředitel školy a o sortimentu dodavatel,“ dodala Strosserová.