Polák uspěl s žalobou kvůli neproplacené léčbě v Česku

Český Těšín - V souvislosti s platnou evropskou směrnicí o přeshraniční zdravotní péči operovali lékaři českých nemocnici první polské pacienty. I když evropské směrnice nařizují, aby pojišťovny proplácely zákroky provedené v zahraničí, Polsko se tomu brání. Pacienti se už kvůli tomu začali obracet na soud. Josef Bereza, který v Českém Těšíně podstoupil operaci šedého zákalu, uspěl.

Josefu Berezovi, který žije poblíž Krakova, lékaři před časem diagnostikovali šedý zákal. „V Polsku mi lékaři nabízeli první termín až v roce 2016. Syn pak zjistil, že na soukromé klinice v Českém Těšíně mohu operaci podstoupit okamžitě,“ vysvětlil pacient.

Zákrok tam podstoupil a účet poslal pojišťovně v Polsku. Ta ho ale odmítla proplatit. Zástupce pojišťovny mu sdělil, že dokud nebude evropská směrnice schválená i v Polsku, zákrok mu nezaplatí. Muž se s odmítnutím nesmířil a jako první Polák se kvůli tomu obrátil na soud. „Soud v Krakově nařídil pojišťovně, aby mi operaci zaplatila,“ líčil.

Polská pojišťovna se odvolala

Zdravotní pojišťovna se ihned odvolala a nadřízený soud nařídil nové projednání případu. Termín je už stanovený na 10. června. Do té doby by měly polské úřady směrnici projednat. „Plán je takový, že do konce května by měl zákon schválit parlament, v červnu ho projedná Senát a pak ho dostane na stůl prezident. Jakmile ho podepíše, začne platit,“ informoval náměstek polského ministra zdravotnictví Slavomír Neumann.

Polská vlajka
Zdroj: Isifa/Rex Features/RESO

Další případy čekají na projednání

Lékaři oční kliniky v Českém Těšíně vědí o dalších šesti polských pacientech, kteří se kvůli nezaplacenému účtu za operaci obrátili na polské soudy. „Jeden náš pacient má přelíčení 30. června, další dva případy se budou projednávat 10. září, všechny u soudu v Katovicích,“ informovala manažerka českotěšínské kliniky Michaela Kafka. Dodala, že nemocnice poslala na postup Polska stížnost evropskému komisaři pro zdravotnictví. Jeho mluvčí Frédéric Vincent České televizi potvrdil, že také Polsko poslalo ke směrnici o přeshraniční zdravotní péči připomínky, které teď komise analyzuje.

Vydělají nemocnice, nebo pacienti?

České nemocnice uvítají, když si Polsko vztah ke směrnici ujasní. S polskými pacienty počítají. Například za jednu oční operaci inkasují asi 17 tisíc korun. Evropský parlament přitom schválil směrnici před čtyřmi roky, v Česku platí od letošního dubna.

Polští lékaři nemají na proplácení zákroků polských pacientů v zahraničí jednotný názor. A nejde jen o finanční stránku věci. „Pacient se rozhodne pro léčbu v zahraničí, ale pochybuji, že tam bude chodit i na kontroly. Je zřejmé, že v důsledku léčby v zahraničí budeme řešit více pooperačních komplikací a budeme to stejně my, kdo pak bude muset léčit,“ citovala Gazeta Wyborza názor jednoho z nich. Například soukromý lékař Adam Kvietinski si ale myslí, že pacienti na léčbě v zahraničí jen získají.

Poláci se léčí v Česku (zdroj: ČT24)