Zdrogovaný řidič možná měl jít místo zákazu řízení do vězení

Praha - Muži, který pod vlivem drog autem smrtelně zranil šestatřicetiletou policistku na Mělnicku, mohl soud místo opakovaného zákazu řízení uložit vězení. Uvedla to ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO). Pokud soudce chyboval tím, že si nevyžádal například informace z registru přestupků, mohlo by podle ní být vůči němu zahájeno kárné řízení.

„Rozhodně si vyžádám k tomu příslušný spis a seznámím se do podrobností, co v tom konkrétním případě bylo. Mě pochopitelně bude zajímat, z jakých důvodů nedošlo k tomu, že se třeba neuložil nepodmíněný trest,“ řekla poslancům Válková. „Po, řekněme, druhém zákazu, který nebyl dodržován, by měl soud uložit nepodmíněný trest, byť při dolní hranici sazby,“ dodala. Ve sněmovně vystoupila v rámci informace o vymahatelnosti práva v České republice, kterou právě kvůli tragické události na Mělnicku inicioval Jiří Koskuba (ČSSD). 

Na nehodu způsobenou opakovaně trestaným řidičem reagoval i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). V boji proti zvyšujícímu se počtu řidičů pod vlivem drog by podle něj mohl pomoci registr přestupků. Při opakovaném přestupku by pak měl následovat tvrdší trest. I podle dopravních expertů by lidi, kteří zákaz opakovaně porušují, hrozba vězení mohla odradit. „Pokud daný hříšník poruší zákaz řízení během doby, co má zakázáno řídit, ihned by měl jít do vězení minimálně na půl roku, protože je to hned vázáno na práci, rodinu, tedy na finanční problémy,“ domnívá se mluvčí ÚAMK Petr Vomáčka.

Válková: Po druhém zákazu by měl soudce uložit nepodmíněný trest (zdroj: ČT24)

Policie chystá pro rodinu policistky veřejnou sbírku

Dvaadvacetiletý řidič ujížděl v pátek 2. května policejní hlídce. Následně vrazil automobilem do policistky, která ho chtěla zastavit. Zraněním poté v nemocnici podlehla. Muž byl podle policie pod vlivem drog a navíc měl úřady již několikrát zakázáno řízení motorových vozidel. Za násilí proti úřední osobě mu hrozí až 16 let vězení.

Středočeští policisté mezi sebou vyhlásili sbírku pro rodinu usmrcené policistky - po ženě zůstaly dvě děti. Chystá se i sbírka veřejná. Podle mluvčí středočeské policie Štěpánky Zatloukalové by měla být vyhlášena během několika dnů. Podrobnosti lidé najdou na policejních stránkách.

Vydáno pod