ČT: Policisté zřejmě hledali v islámském centru i zbraně

Praha - Policie zasahovala v dubnu v Islámské nadaci v Praze i kvůli podezření na organizovanou trestnou činnost, naznačil to ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Podle informací České televize měli kriminalisté indicie, že v budově jsou zbraně. Dosud zásah dávali do souvislosti jen s knihou, která měla šířit rasismus. Obvinili kvůli tomu jednoho muže.

„Šlo o závažnější trestný čin než řešení jedné knihy,“ řekl ČT Milan Chovanec, s odkazem na probíhající vyšetřování ale nechtěl uvést podrobnosti. Jasněji by mělo být do konce týdne, kdy by mělo být vyšetřování zásahu hotové. „Já budu chtít, aby byl zveřejněn videozáznam, který pořídila policie a který jasně ukazuje, jak zásah probíhal,“ dodal Chovanec.

Policie prý v islámském centru zasahovala před modlitbou a vyzvala ženy, děti a také diplomaty, aby ihned odešli. Navíc prý výzvy zazněly ve třech jazycích - pokud tedy video ukáže, že takto zásah opravdu probíhal, pak byl podle Chovance v pořádku. Podle ministra zásah nařídil Obvodní soud pro Prahu 1 „jako neodkladný úkon“. „K zásahu došlo před začátkem modlitby, takže nemohlo dojít k jejímu přerušení, jak bylo mediálně interpretováno,“ uvedl Chovanec.

S tím ovšem nesouhlasí právní zástupce Ústředí muslimských obcí ČR Tomáš Řezníček: „Z toho, co víme, tak policie páteční modlitbu přerušila, přibližně po 15 minutách vnikla do mešity se zbraněmi v ruce, (…) dokonce máme nahrávky, kde policie hrozí zastřelením každému, kdo se pohne.“ Muslimové už podali na postup policie stížnost a podle Řezníčka se bude pravděpodobně ještě rozšiřovat. 

Řežníček prý ani nevěří informacím, že za zásahem bylo něco víc než závadná kniha: „Přiznám se, že těmto informacím zcela nevěřím. Hlavně je nemůžu potvrdit, já jsem viděl příkaz k prohlídce prostor a tam se o ničem jiném než vinění jedné osoby nehovořilo.“

Policie po pátečním zásahu v Islámské nadaci v Praze obvinila jednoho člověka. Je podezřelý, že v Česku vydal a distribuoval knihu šířící rasismus. Policisté v rámci zásahu předvedli zhruba dvě desítky lidí, několik z nich by mělo být vyhoštěno.

Někteří návštěvníci modlitebny si však na zásah policie stěžovali. Nechovala se prý podle řádu modlitebny a na místo vtrhla i v botách. Šéf kanceláře indonéského velvyslanectví Wahono Yulianto kritizoval nesmlouvavý postup ozbrojených policistů. Podle Yulianta byli zástupci ambasády propuštěni až po hodině a půl, přestože se chtěli prokázat diplomatickými dokumenty. Proto si na postup policistů Indonésie oficiálně stěžovala.

Podle informací médií mohl zásah souviset s knihou Základy tauhídu - Islámský koncept Boha. Bývalý muslim Lukáš Lhoťan uvedl, že jsou v ní extrémní muslimské názory, nedávno kvůli knize podal trestní oznámení. Naopak na Lhoťana už dříve a opakovaně podal trestní oznámení ředitel Islámského centra v Praze Vladimír Sáňka.

Vydáno pod