Antisemitismus? V Česku se neznepokojujeme, říká ambasador Izraele

Praha – Izrael necítí důvody k tomu, aby byl znepokojen mírou antisemitismu v České republice. V Událostech, komentářích to prohlásil ambasador židovského státu Gary Koren. Potvrdil tak údaje z bilanční zprávy Židovské obce v Praze, která antisemitské projevy monitoruje a v Česku je považuje za okrajový jev. Shodně s ní varoval pouze před šířením protižidovských nálad na internetu.

„Není důvod k obavám,“ prohlásil na adresu tuzemského antisemitismu velvyslanec Coren. „Když si porovnáte to, co se děje zde v České republice, s násilnými případy v jiných zemích či s násilnými projevy, ukazuje se, že je česká společnost mnohem zralejší, pozornější a imunnější.“

Podle zprávy Židovské obce bylo útoků, obtěžování či výhrůžek lidem židovského vyznání v minulém roce podobně jako v letech předchozích. „Antisemitismus v České republice lze naštěstí považovat v současné době za jev okrajový,“ konstatovala v této souvislosti místopředsedkyně Židovské obce v Praze Eva Lorencová (více zde) – a Coren tato slova potvrdil.

V jiných zemích střední Evropy je přitom antisemitismus silnější; podle reportéra Mariusze Szczygiela je jeho síla v Polsku srovnatelná s českými protiromskými postoji, silný hlas má i v Maďarsku, zejména u zdejšího krajně pravicového hnutí Jobbik. To v dubnových volbách do parlamentu získalo více než 20 % hlasů, jeho představitelé mj. vyzvali k vytvoření seznamu vlivných Židů ve vládě a státní správě.

Právník z Cardiff Law School Jiří Přibáň: "Thomas Hobbes už v 17. století říkal, že přirozený stav lidstva je stav násilí, kdy lidé jsou sami sobě nebezpeční. A právě proto musíme mít stát, právě proto ta moc musí krotit v lidech tyto destruktivní zabijácké pudy. Extremismus je každá politika, která se snaží změnit pravidla hry anebo tu hru zcela rozbít. Mohli bychom ho definovat také jako obdiv k politice hrubé síly a k tomu hájit vlastní etnikum za každou cenu, i za cenu násilí."

Internetový extremismus? Alternativa k ulici, která cílí na mladé

Za jediný důvod ke znepokojení Koren označuje antisemitismus na internetu; počet článků, které židovská obec považuje za antisemitské, se totiž v uplynulém roce oproti roku 2012 zdvojnásobil. „Násilné a nenávistné projevy je někdy mnohem jednodušší podporovat či prosazovat anonymně,“ uvádí diplomat v souvislosti s digitální záští a dodává, že je potřeba se na toto prostředí více zaměřit.

Význam anonymity potvrzuje i odbornice na extremismus z Masarykovy univerzity Petra Vejvodová; zároveň upozorňuje na to, že je potřeba rozlišovat mezi lidmi, kteří si chtějí ulevit, a těmi, kteří hledají sympatizanty. „Zde internet představuje prostředek mobilizace,“ uvádí s tím, že je současná extremistická scéna v Česku destabilizovaná a internet představuje alternativu k jejímu působení ve chvíli, kdy se jí nedaří dostat své sympatizanty do veřejného prostoru.

Internetový antisemitismus (a extremismus vůbec) zároveň podle Vejvodové umožňuje oslovit tu část populace, která nemá silnou historickou paměť. „Nejčastěji se obrací na mladší obyvatelstvo, protože mládež je podle různých psychologických a sociologických teorií nejvíce náchylná k ráznějším řešením,“ dodává.

Velvyslanec Izraele: Antisemitismus v ČR? Nemáme obavy (zdroj: ČT24)
Vydáno pod