Zeman jde proti Senátu. Návrh zákona o NP Šumava chce vetovat

Praha – Prezident Miloš Zeman bude vetovat senátní zákon o Národním parku Šumava, pokud bude norma schválena. Podle mluvčího Jiřího Ovčáčka je důvodem problematika bezzásahových zón. Norma Senátem prošla navzdory kritice vědců, ekologů i ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO).

O kontroverzním senátním návrhu jednal Zeman minulý týden právě s Brabcem. „Proběhla diskuze na téma senátního návrhu. Pan prezident avizoval, že by využil svého práva veta,“ uvedl prezidentův mluvčí. Zeman má podle něj výhrady k rozsahu bezzásahových zón, považuje ho za nepřiměřený.

Senát návrh zákona o Národním parku Šumava podpořil na konci dubna v prvním kole projednávání. Senátoři chtějí, aby se národní park řídil pravidly, jež bude určovat zákon. Podle novely by pak například bezzásahové zóny měly být rozšířeny na 22 % jeho území. S návrhem podle předkladatelů souhlasila rada parku i šumavské obce, které byly s předlohou seznámeny. Podporuje ho i bývalý ředitel NP Jiří Mánek, jehož ministr ke konci dubna odvolal a dočasně nahradil přírodovědcem Pavlem Hubeným.

Kritici ale namítají, že zákon by nechránil šumavskou přírodu, kvůli níž byl národní park vyhlášen, a jde proti zákonu o ochraně přírody a krajiny. Norma podle nich klade stejný důraz na rozvoj obcí jako na ochranu přírody, čímž se rozchází s principy národního parku.

Co vadí odpůrcům senátorského návrhu?

  • umožnil by lovit zvěř všude mimo obce
  • usnadnil by výstavbu kontroverzních projektů (například lanovky na Hraničník, kde žije tetřev hlušec, přestože ji odmítl expertní posudek MŽP)
  • nerespektuje mezinárodní závazky České republiky a mezinárodní legislativu ochrany přírody NATURA 2000
  • odporuje již platnému zákonu o ochraně přírody a krajiny
  • většina lesů v národním parku se má řídit lesním zákonem, takže by se v nich hospodařilo jako v komerčních lesích

Návrh je nyní v senátních výborech, pak půjde do druhého kola projednávání. Pokud se s ním senátoři ztotožní, vyšlou ho do legislativního procesu. Musí projít vládou, sněmovnou a nakonec se dostane k prezidentovi.

Zeman už v kampani před prezidentskými volbami avizoval, že jako hlava státu bude vety šetřit. Do dnešního dne poslancům vrátil pouze jednu normu. Počátkem loňského května to byla novela zákona o odpadech, která kvůli legislativní chybě obsahovala i sněmovnou neschválenou úlevu pro provozovatele solárních elektráren.

Vydáno pod