Ostravská politická špička má problém. Tisíce telefonátů se stíhaným lobbistou

Ostrava – Ostravský primátor Petr Kajnar vyzval k rezignaci svou náměstkyni pro kulturu a zdravotnictví Simonu Piperkovou z ČSSD a starostu městského obvodu Poruba Lumíra Palyzu z téže strany. Reaguje na informace zveřejněné v časopise Euro, podle kterých měli oba politici velmi úzké vztahy s ostravským lobbistou Martinem Dědicem, stíhaným kvůli korupci. Redakce Eura se dostala k policejním informacím získaným z odposlechů, podle kterých měla například Piperková s Dědicem během jediného roku téměř patnáct set telefonátů nebo textových zpráv. „Rekordmanem“ v kontaktování Dědice je moravskoslezský hejtman Miroslav Novák z ČSSD.

Novák přitom opakovaně tvrdil, že s vazebně stíhaným Dědicem chodil jen na tenis. Policie ovšem napočítala za rok a půl sledování více než pět tisíc telefonátů nebo zpráv.

Státní zástupce: Svědectví politiků je vyvráceno

Podle policistů Dědic ovlivňoval díky známostem s ostravskými politiky veřejné zakázky. Policie ho podezřívá, že od firem, kterým je zprostředkoval, přijal úplatky v celkové hodnotě kolem třicet milionů korun. Policie vyslechla již desítky svědků, mimo jiné nejvlivnější ostravské politiky. Tvrdili, že zakázky, které policisté prověřují kvůli možnému vlivu Dědice, jsou v pořádku. „Tato obhajoba je vyvrácena,“ potvrdil dozorující státní zástupce Vít Koupil České televizi.

Kajnar: O vzahu s dědicem lhali

„Myslím si, že by náměstkyně Piperková i starosta Poruby Palyza měli rezignovat, protože lhali o svém vztahu k panu Dědicovi,“ prohlásil dnes primátor Ostravy Petr Kajnar, kterého sociální demokraté nedávno vyloučili ze strany. Kritizovali ho za to, že před parlamentními volbami napadl u soudu krajskou kandidátní listinu ČSSD.

  • Týdeník Euro: "Úplatkářská kauza ostravského lobbisty Martina Dědice se díky policejním odposlechům podobá případu pražského podnikatele Romana Janouška. S trochou nadsázky by se dalo říct, že se podnikatel Dědic k desítkám milionů z veřejných zakázek protelefonoval."

Palyza: Ať si Kajnar řeší svoje problémy

Lumír Palyza, který tvrdil, že s Dědicem neudržoval žádné osobní kontakty, s ním během jediného roku telefonoval téměř pětsetkrát. Podle Eura spolu řešili politiku i veřejné zakázky jako třeba policií prověřovanou rekonstrukci kulturního domu Poklad v Ostravě-Porubě. Palyza, který má být kandidátem ČSSD na nového primátora, to nechtěl komentovat. Jen prostřednictvím České televize Kajnarovi vzkázal, ať si řeší svoje problémy.

Lumír Palyza (vpravo) bude lídrem ČSSD v Ostravě. S hejtmanem Miroslavem Novákem ho kromě důvěry strany spojují mimořádně časté kontakty s obviněným lobbistou Martinem Dědicem.
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Náměstkyně Piperková opakovaně tvrdila, že s Dědicem měla obdobné vztahy jako s desítkami dalších lidí, se kterými se dostává do kontaktu z výkonu své funkce. Jenže policie má díky odposlechům důkazy o tom, že mezí ní a Dědicem proběhlo od května 2012 do dubna 2013 1 431 telefonátů nebo textových zpráv. Údajně mu posílala i materiály, které projednávala městská rada.

Tisíce telefonátů a manželka ve firmě

O nadstandardním vztahu hejtmana Nováka se stíhaným podnikatelem svědčí kromě telefonátů také informace, že v Dědicově firmě Business Advisor pracovala jeho manželka. Hejtman se k tomu odmítl vyjádřit. „V případu jsem vypovídal a policie mne jako svědka poučila, že o vyšetřování nesmím mluvit,“ zopakoval Novák.

Hejtman Novák měl pět tisíc telefonátů s obviněným lobbistou. (zdroj: ČT24)