Diabetikům pomáhají psi – varují je před záchvatem

Praha – Pomoc diabetikům nabízí speciální výcvikové centrum s příznačným názvem Helppes. Zde vycvičení asistenční a vodicí psi dovedou u svého majitele rozeznat pokles cukru v krvi a upozorní ho v okamžiku, kdy by mu mohl hrozit hypoglykemický šok. Orientují se podle pachové stopy.

Signální pes varuje cukrovkáře před záchvatem (zdroj: ČT24)

Když člověku s diabetem klesá nebo stoupá hladina cukru v krvi, tělo uvolňuje chemické látky, které mají svůj typický pach. „Při hypoglykemickém šoku či tzv. záchvatu sebereme nemocnému pachový vzorek a uzavřeme ho do sklenice. Na něm se potom pes učí rozeznat blížící se nebezpečí,“ vysvětlila hlavní princip trenérka psů Pavlína Kotačová.

Při vlastním výcviku má diabetik tzv. pachovou konzervu pod oblečením a ve chvíli, kdy zvíře pach záchvatu rozpozná, svého majitele upozorní. Stejně by to měl udělat i v případě skutečného záchvatu. Trénink tzv. signálního psa, který blížící se záchvat rozezná, trvá asi tři čtvrtě roku a stojí zhruba 220 tisíc korun. Kromě této signální práce jsou tito psi vycvičeni v případě potřeby podat inzulinové pero, láhev s pitím apod. či přivolat pomoc. Stát na tento výcvik nepřispívá.