Zeman ke Gauckovi: Jste motorem EU, my můžeme být převodovkou

Praha - Miloš Zeman po setkání s německým prezidentem Joachimem Gauckem znovu vyzval, aby se Česko po boku Německa přesunulo do silného jádra evropské integrace a co nejrychleji přijalo euro. Jakožto někdejší bojovník za občanská práva v komunistické NDR se Gauck také dočkal státního vyznamenání - Řádu Bílého lva I. třídy. Zeman pak obratem dostal zvláštní stupeň Velkého kříže za zásluhy o SRN. Německý prezident v Česku zůstává do středy. Dnes poobědval s předsedou Senátu Milanem Štěchem a odpoledne se na Vyšehradě setkal s kardinálem Dominikem Dukou.

Podle Zemana by se Česko mělo definitivně zbavit předchozí pověsti potížisty a přijmout zodpovědnost za silnější federalizaci EU. „Jsem si vědom toho, že Německo je motorem Evropské unie a byl bych rád, kdyby Česká republika byla alespoň převodovkou,“ zmínil český prezident.

Při večeři na Hradě pak Gauck označil Zemana za bojovníka za svobodu a přesvědčeného Evropana. Proevropské postoje české vlády i prezidenta přivítal. Zároveň připomněl, že jeho návštěva symbolicky probíhá právě v den výročí Pražského povstání proti nacistickému režimu. „Jsem poctěn, že mě pan prezident bude doprovázet v mých krocích a že se nebudeme vyhýbat temnějším stránkám naší historie,“ předjímal úterní program, kdy se Zemanem zavítá do bývalého koncentračního tábora v Terezíně.

Oba prezidenti si předali vyznamenání
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Zítra to navíc bude přesně 69 let poté, co Terezín opustil poslední nacistický voják. Největším koncentračním táborem na českém území prošlo 155 tisíc lidí, přímo v něm zemřelo na 35 tisíc z nich, velkou většinu pak transportovali do vyhlazovacích táborů. Přežil jen zlomek vězněných - a i u nich se čas na omluvu krátí. Vzhledem k tomu, že se návštěva německé hlavy státu kryje s oslavami 69. výročí konce druhé světové války, už dnes se oba prezidenti v rámci programu poklonili československým legionářům u emauzského kláštera. Právě tento objekt nacisté téměř srovnali se zemí.

Německý prezident zůstane v ČR do středy a čeká ho i několik veřejných vystoupení. Na Karlově univerzitě v úterý pronese projev o Evropě. Se studenty pak bude diskutovat na ožehavější téma, než je česko-německá přítomnost, a tím je česko-německá minulost. Svou návštěvu České republiky Gauck završí ve středu prohlídkou mladoboleslavského závodu společnosti Škoda Auto, která patří největší německé automobilce Volkswagen.

Uvítání prvního páru Německa na Pražském hradě
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Gauck přiletěl do Prahy v neděli večer a na cestě ho doprovází jeho životní družka Daniela Schadtová. Pro čtyřiasedmdesátiletého bývalého bojovníka za občanská práva v někdejší Německé demokratické republice je to druhá návštěva České republiky ve funkci prezidenta. Tu první absolvoval krátce po svém nástupu do úřadu v roce 2012.

Joachim Gauck je prvním prezidentem Spolkové republiky Německo, jenž pochází z bývalé NDR, a je rovněž prvním nestraníkem v této funkci. Konzervativní a všeobecně respektovaný evangelický teolog a bojovník za občanská práva se narodil 24. ledna 1940 v Rostocku v námořnické rodině, jeho otec i matka byli členy NSDAP. Už jako jedenáctiletý okusil zlovůli komunistického režimu, když jeho otce odvezli a bez vědomí rodiny odsoudili k 25 letům nucených prací na Sibiři. V gulagu nakonec strávil čtyři roky. V roce 1965 dokončil Gauck studium teologie a působil pak jako evangelický pastor v Meklenbursku.

Před pádem komunismu byl Gauck spoluzakladatelem protirežimního hnutí v Meklenbursku a stal se členem a mluvčím rostocké organizace Nového fóra, jež zastřešovalo činnost opozičních skupin v tehdejší NDR. Po pádu berlínské zdi se ujal vedení úřadu Spolkového zmocněnce pro dokumenty ministerstva státní bezpečnosti (Stasi) bývalé NDR. Tato instituce, jež byla první svého druhu v bývalém sovětském bloku, se stala symbolem vůle zúčtovat s komunistickou minulostí a odkrýt zločiny tajné policiei. V čele úřadu, jemuž se běžně přezdívalo „Gauckův“, byl Gauck do října 2000. Hlavou státu je od března 2012.