Počet seniorů, kteří se učí ovládat internet, stále roste

Praha - O polovinu více seniorů než loni chce porozumět informačním technologiím a roste proto jejich zájem o kurzy práce s počítačem a internetem. Organizátoři takových kurzů tvrdí, že starší ročníky potřebují nejen komunikovat s dětmi e-mailem, ale i nakupovat v internetových obchodech nebo přes počítač platit účty.

„Když jsem odcházel do penze, začaly počítače. Já jsem to velice podcenil, měl jsem doma fax a myslel si, že už nemůže být nic lepšího,“ vysvětluje například sedmdesátník Luboš Žabokrčský, který je v kurzu už podruhé, neboť, jak sám říká, občas ještě něco špatně zmáčkne.

Internet údajně zajímá především seniory, kterým je kolem 65 let. Přes web chtějí hlavně komunikovat s přáteli nebo s rodinou v cizině. Vedle základů práce s internetem se senioři naučí používat platební kartu nebo internetové bankovnictví. „Lidé se dokonce seznamují pomocí Skypu a hledají někoho, kdo by používat iPod nebo další mobilní komunikaci,“ říká k tomu Jiří Hrabě z Elpida plus.

I první dáma se bude učit s internetem 

Využít kurz internetu pro seniory chce i první dáma Livia Klausová. Sama totiž, narozdíl od prezidenta, internet neovládá. Prý ale počká, až její manžel skončí ve funkci. „On k tomu má daleko větší vztah, protože chce dělat všechno sám,“ uvedla první dáma.

Například v Pardubickém kraji mají klienti internet k dispozici přímo v domovech pro seniory, přičemž projekt podpořila i Evropská unie. Pestrou škálu internetových kurzů už absolvovalo na 40 tisíc seniorů.

Vydáno pod