Nedbalost, nebo pokus o vraždu? Rozhodovat bude vyšší instance

Praha – Proti rozsudku, který poslal na tři roky nepodmíněně do vězení vlivného lobbistu Romana Janouška, se již odvolala státní zástupkyně Jana Kadeřábková, která trest považuje za příliš mírný. „Trvám si na tom, že šlo o pokus o vraždu,“ uvedla Kadeřábková. Odvolat se podle svého advokáta chystá i Janoušek, který trvá na tom, že ženu srazil z nedbalosti, nikoli úmyslně. „O případu bude rozhodovat Vrchní soud v Praze,“ vysvětlil advokát Ondřej Muka s tím, že soud bude rozhodovat o tom, zda došlo k pokusu o vraždu nebo k nedbalostnímu trestnému činu, z čehož vyvodí i trest.

Podle svého advokáta Víta Širokého se Roman Janoušek necítí být vinen úmyslným trestným činem. „Rozdíl mezi nepřímým úmyslem a vědomou nedbalostí je velice úzká hranice. Bude to otázka posouzení odvolacím soudem,“ uvedl Široký s tím, že je přesvědčen, že se Janoušek proti rozsudku odvolá.

Státní zástupkyně Jana Kadeřábková navzdory soudnímu verdiktu trvá na tom, že šlo o pokus o vraždu. „Uložený nepodmíněný trest považuji za velmi mírný,“ uvedla Kadeřábková. K incidentu došlo v době, kdy se v médiích vyrojily odposlechy jeho hovorů s bývalým primátorem Pavlem Bémem. Chtěl se tedy vyhnout dalšímu zájmu médií a snažil se ujet i za cenu, že ženu srazí a že ji může i usmrtit. Kadeřábková se proti rozsudku již odvolala.

Muka: Státní zástupkyně se angažuje příliš

Podle advokáta Ondřeje Muky je přístup státní zástupkyně neobvykle angažovaný a hodil by se spíše pro obhájce než pro státního zástupce, který by měl vyhledávat argumenty ve prospěch i v neprospěch obžalovaného. „V podstatě to trochu odporuje postavení státní zástupkyně, jak je dán českým právem,“ uvedl Muka.  

Lobbistu, o kterém se mluví jako o jednom z vlivných pražských kmotrů, shledal soud vinným z těžkého ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky. Vyměřil mu tříletý trest vězení. Původně navrhovanou právní kvalifikaci pokusu o vraždu tedy soud nepotvrdil. Janoušek ale také dostal pětiletý zákaz řízení. Při stanovení konečného verdiktu soud zohlednil to, že Janoušek ženu finančně odškodnil částkou kolem 900 tisíc korun. Přihlédl také k jeho dosavadní trestní bezúhonnosti.

K nehodě došlo před dvěma lety

Podle obžaloby narazil lobbista 23. března 2012 v pražské Vyskočilově ulici svým porsche do volva, které řídila jedenapadesátiletá žena. Kolizi neřešil, a když ho rozčilená řidička na následující křižovatce doběhla a postavila se mu před kapotu, srazil ji a ujel. Krátce poté mu policisté v dechu naměřili přes dvě promile alkoholu. Žena se zhruba měsíc a půl léčila v nemocnici s otokem mozku a zlomenými žebry.

Janoušek se původně hájil tím, že ženu v okamžiku střetu neviděl a že ji zřejmě zachytil jen zpětným zrcátkem. Tuto verzi události však vyvrací revizní znalecký posudek, podle nějž žena stála před pravým předním světlem startujícího auta.