Legalizace prostituce? Metropole je pro, zatímco Dubí pomohla D8

Praha – Hlavní město chce dostat prostituci pod kontrolu. Do sněmovny proto již podruhé posílá návrh zákona o její regulaci. Loni ho však poslanci kvůli rozpuštění sněmovny projednat nestihli. Legalizace placeného sexu je kontroverzním tématem už dlouhé roky.

Legalizace prostituce? Metropole je pro, zatímco Dubí pomohla D8 (zdroj: ČT24)

Nalákat zákazníky do erotických klubů a privátů se snaží muži přímo v centru metropole. Sex za peníze se nabízí na ulici jen pár kroků od Václavského náměstí, což chce hlavní město změnit. Usiluje o jasné oddělení legální a nelegální prostituce. 

Zákon by chtěl například zavést pravidelné zdravotní prohlídky. Lékař by měl především vyloučit pohlavně přenosné nemoci. Prostitutky by také nemohly svoje služby nabízet přímo na ulici, ale jen v registrovaných veřejných domech, které by nesměly být v blízkosti škol, nemocnic nebo úřadů. Samotné prostitutky by měly pracovat na základě licence, prokazovat by se musely speciálním průkazem s fotografií. A nově by taky musely chodit na finanční úřad a platit daně. 

Návrh zákona, který si klade za cíl prostituci legalizovat a regulovat, předložilo zastupitelstvo hlavního města Prahy již jednou, a to v červenci loňského roku. Vládě se ale návrh zastupitelů nelíbí. Podle vlády musí nejprve proběhnout široká politická, společenská a odborná diskuze o potřebě společnosti na řešení této otázky a přístupu státu k regulaci prostituce. Návrh zákona prý navíc obsahuje řadu technických chyb a nepřesností.

  • Jeroným Tejc (ČSSD), poslanec: „Pokud by chtěla Česká republika přijmout regulaci prostituce, musí ji legalizovat, tedy musí popřít úmluvu, kterou je vázána.“
  • Lukáš Manhart, radní hl. m. Prahy: „Tato mezinárodní úmluva je již v současné době překonaná, je nahrazena jinými úmluvami.“

Lidi vede k prostituci často zoufalá životní situace

Podle streetworkera Laszla Sumegha přitom lidi k sexu za peníze vede často zoufalá životní situace. Jsou bez domova, mnohdy závislí na drogách. „Jsou tam mladí, starší, ale bohužel i senioři,“ uvedl. Ženám i mužům, kteří skončili na ulici a vydělávat si umí jen vlastním tělem, se Sumegha snaží pomoct najít sebevědomí a jinou práci. Jedním z nich je jedenadvacetiletý Mario. S pětistovkou v kapse přijel před třemi lety do Prahy za lepším životem. Práci ale nenašel. Přespával v noclehárnách. „Pak už vlastně ani nebylo co jíst a už to bylo hodně blbý, tak mi ani nic jinýho nezbylo,“ uvedl Mario. Teď se chce ze sexuálního byznysu vymanit. Díky Projektu Šance absolvoval krupiérský kurz a má za sebou i první pracovní pohovory. 

I když prostituce jako taková není trestným činem, policie v této souvislosti řeší případy kuplířství. Těch v posledních letech přibývá. Jen za první tři měsíce letošního roku jich bylo 24. Počet případů obchodování s lidmi kolísá. Loni jich policie řešila 11, od ledna už 8.

Kuplířství je trestný čin, který spočívá v tom, že kuplíř přiměje či svede jinou osobu k provozování prostituce, případně z prostituce jiného jen profituje.

Kde je v Česku tento byznys nejvíc vidět? Kromě hlavního města je více prostitutek taky v Jihočeském a Jihomoravském kraji, hlavně v blízkosti hranic. S prostitucí se potýká taky Ústecký kraj, zejména Teplicko.

image_564425
Zdroj: ČT24

Prostitucí proslulo Dubí na Teplicku

Cínovec - jeden z největších hraničních přechodů v republice - je dnes téměř opuštěný. Kdysi přes něj jezdily tisíce lidí denně, po silnici E55 mířily dál do Dubí, kde bylo kolem silnice neustále otevřených přes 40 nevěstinců. „V jednom okamžiku tam dokázalo stát až 1 500 prostitutek,“ uvedl starosta Dubí Petr Pípal.

Čtyři desítky veřejných domů jsou dnes minulostí. Dlouholetý boj radnice se stal vítězným ve chvíli, kdy přes město přestali jezdit tradiční zákazníci. Zlomem bylo otevření nového úseku dálnice D8 před sedmi lety. Auta se Dubí začala vyhýbat. Prostitutky musely za klienty na odstavná parkoviště o 50 kilometrů dál. „Do klidu to má ale hodně daleko, my jsme třeba v loňském roce polevili s hlídáním a okamžitě se to sem začalo vracet,“ uvedl Pípal.

Více než dvacítka žen má kvůli prostituci zákaz vstupu do města. Hned za cedulí označující konec Dubí jich dnes autoři reportáže natočili dopoledne pět. Deset kilometrů silnice v obci neustále kontroluje hlídka strážníků. Zbývajícím třem podnikům radnice nařídila pevnou zavírací dobu. Nevěstince na vyhlášku reagují tak, že v deset hodin zamknou hlavní dveře a všechno, co se od té doby děje za nimi, označují za soukromou akci.