Hašek: Novotný má na své rozhodnutí právo

Praha – Přestože se jihomoravský hejtman Michal Hašek rozhodl vzdát svého poslaneckého mandátu, rozhodnutí hejtmana Karlovarského kraje Josefa Novotného nekritizuje. „Je to osobní rozhodnutí Josefa Novotného a já ho respektuji,“ řekl Hašek v Interview ČT24. Usnesení Ústředního výkonného výboru sociální demokracie je podle Haška pouze doporučující. Formálně proto Novotného rozhodnutí změnit nelze, neformálně na něj ale podle Haška mohou sociální demokraté působit. „ČSSD bude tu záležitost řešit, je to o diskuzi s hejtmany,“ řekl Hašek.

„Je to osobní rozhodnutí kolegy Josefa Novotného. Já jako hejtman jsem se rozhodl jinak, ale respektuji, že se jedná o individuální rozhodnutí čtyř hejtmanů. Pan Chovanec se stal ministrem vnitra, neměl tak ani jinou volbu. Kolega Zimola a já jsme volili tu cestu, že chceme být hejtmany a fungovat v Asociaci krajů. Pokud dnes kolega Novotný oznámil jiný postup, je to jeho osobní záležitost, kterou beru na vědomí,“ komentoval rozhodnutí svých kolegů hejtmanů a zároveň poslanců Hašek.

Při řešení souběhu funkcí by podle Haška neměla ČSSD zůstat jen u hejtmanů. „Těším se, že v příštích týdnech a měsících uslyšíme zázračný recept, jak tuto záležitost nejen v ČSSD, ale v celé české politice budou kolegové řešit. My jsme dali na stůl určité návrhy zákonů jako klouzavý mandát nebo zákaz kumulace veřejných platů,“ řekl jihomoravský hejtman. „Budu tady z Brna sledovat, jak se s tím kolegové ve vedení ČSSD vyrovnají,“ dodal.

Vedení ČSSD se začalo bát hejtmanů

„Věřím, že šlo o princip a ne o osobní záležitost směrem ke mně nebo několika málo hejtmanům, kteří se hodili na to, aby získali preferenční hlasy v parlamentních volbách, a nyní mají odejít zase zpátky do svých krajů,“ dodal Hašek, který byl jedním z preferenčními hlasy nejvíce podporovaných poslanců. „Jsem přesvědčen, že jižní Moravu jsem nepodrazil a nepodrazím,“ obhajuje své rozhodnutí Hašek, který je přesvědčen, že i z pozice hejtmana má dostatečný vliv na to, aby ovlivnil důležité dění.

Michal Hašek k rozhodnutí vzdát se poslaneckého mandátu a ne funkce hejtmana:

„Jak jsem řekl včera, bylo to politicky jedno z nejtěžších rozhodnutí v mé kariéře, byl jsem poslancem od roku 2002. Nicméně věřte, že nemám zadek přilepený v lavicích Poslanecké sněmovny a dal jsem přednost jižní Moravě jako hrdý jihomoravský patriot. Jsem hrdý, že jsem hejtmanem Jihomoravského kraje a pokusím se pro kraj udělat ještě spoustu práce.“

„Hejtmanská funkce je velmi vážená, hejtman v tom území má mnohem větší moc než poslanec,“ poukázal Hašek. „Jsem přesvědčen, že jako hejtman a předseda Asociace krajů mám co říct jak do jihomoravské, tak i do celostátní politiky. Co se týká legislativního procesu, připomínám, že existuje zákonodárná iniciativa krajů a máme tedy jako zastupitelstvo právo navrhnout zákon,“ vysvětlil Hašek.

„Věřím, že spolupráce se Sobotkovou vládou bude pro kraje a jejich obyvatele užitečná,“ dodal Hašek, který vztah s premiérem označil za politický sňatek z rozumu, zároveň je ale přesvědčen, že by sociálnědemokratičtí hejtmani měli svého premiéra podporovat. „Já jsem loajální sociální demokracii,“ dodal Hašek, podle něhož se premiér Sobotka snaží vládu řídit dobře, musí ale počítat s tím, že je to koaliční vláda tří stran. Jihomoravský hejtman také upozornil na rostoucí vliv hnutí ANO a jeho předsedy Andreje Babiše, jehož setkání s vedením OKD považuje za nekolegiální.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Politolog Lubomír Kopeček z Masarykovy univerzity:

„Z mého pohledu udělal Michal Hašek to nejracionálnější, co mohl, že si ponechal velmi silnou základu na jižní Moravě. Je dobré vnímat, že pochopitelně jihomoravský hejtman má poměrně velké možnosti z hlediska obsazování různých postů. A je dobré vnímat i ten širší rozměr - je to šéf Asociace krajů. V tomto kontextu si ponechává značný vliv a značné možnosti v rámci struktury. Jako poslanec by v podstatě nemohl příliš mnoho ovlivnit a při stávajícím rozložení sil v sociální demokracii by to byla nejlepší cesta, jak se politicky marginalizovat.“