Na pražské radní padá obžaloba za Opencard

Praha - Policie navrhla obžalovat pražské radní kvůli projektu městské karty Opencard. Na tahu je Městské státní zastupitelství v Praze, které má rozhodnout o podání obžaloby. Bývalý primátor Bohuslav Svoboda (ODS) i současný primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) čelí s dalšími radními obvinění z porušení pravidel hospodářské soutěže a povinností při správě cizího majetku. Všichni vinu odmítají.

Městské státní zastupitelství podle mluvčí Štěpánky Zenklové v pátek obdrželo od policie návrh na podání obžaloby na všechny obviněné v souladu s usnesením o zahájení trestního stíhání. „Státní zástupkyně nyní bude zpracovávat obsáhlý spisový materiál, ale meritorní rozhodnutí ve věci bude vydáno až poté, co bude vykonán dohled nadřízeným státním zastupitelstvím,“ doplnila. Radní zatím o kroku policie oficiálně neví, vyjadřovat se k celé věci tedy odmítají, dokud nebudou vyrozuměni.

Radní ještě oficiálně nic neobdrželi

„Zatím ani my ani naši právníci nemáme o tom žádné zprávy, takže se k tomu můžeme těžko vyjádřit,“ reagoval pro ČT pražský primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). „Já naprosto nechápu, proč policie nestíhá pravé viníky a ty, kteří peníze odklonili od magistrátu. Stíhá naopak ty, kteří se snaží situaci řešit,“ zopakoval s tím, že stíhání považuje za absurdní.

Sám Hudeček po svém nástupu do funkce veřejně oznámil, že pokud v kauze padne obžaloba, odstoupí. S ním by patrně odešli i ostatní obžalovaní radní. Loni v říjnu však otočil. Poté, co dostal podporu své strany, se nechal slyšet, že je připraven ve funkci setrvat, policie se totiž podle něj v průběhu vyšetřování dopustila pochybení. „Je usnesení klubu, které nás radní zavazuje k tomu, abychom pokračovali,“ zopakoval dnes.

Bohuslav Svoboda se v rozhovoru pro ČT pozastavil nad tím, že opět novináři vědí vše první, aniž by policie či státní zastupitelství nejdříve vyrozuměly dotčené osoby. „Doufám, že už si někdo posvítí na práci policie v této věci a na pražské zastupitelství, o jehož úrovni si už cvrlikají i vrabci na střeše,“ podotknul. Zopakoval přesvědčení, že žaloba je účelová, vykonstruovaná a politicky motivovaná, a proto nemůže žádným objektivním soudem projít.

Bohuslav Svoboda:

"Než toto policie začala šetřit, dostal jsem opakovaně anonymní varování: 'Jestli nepřestanete dělat to, co děláte, zařídíme to tak, aby žaloba byla podána na vás.' A to se také skutečně stalo… Říkám to od samého začátku, ale ono to kupodivu nikoho nezajímá. A pokud ho to zajímá, říká, že s tím nemůže nic dělat."

Kořeny problému vedou k Pavlu Bémovi

V roce 2012 vyhrála firma Haguess údržbu a správu softwaru za zhruba 74 milionů korun od Prahy. Policie začala radní z ODS a TOP 09 trestně stíhat kvůli této smlouvě. Porušit povinnosti měli tím, že novou zakázku zadali firmě v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění.

Radní uvedli, že neměli jinou možnost než firmě Haguess zakázku dát, neboť je výhradním držitelem licencí a jako jediná může spravovat systém. Podle nich byly smluvní vztahy špatně nastaveny už v roce 2006. „Nic se neschvalovalo na radě, všechny podpisy proběhly v úřednickém aparátu,“ prohlásil dříve Hudeček. Poukázal na to, že v době rady, které předsedal primátor Pavel Bém, „se vláda jednoznačně koncentrovala do rukou tohoto pána a jeho blízkých spolupracovníků – politických podnikatelů, jak se dokonce sami označovali.“ Ve snaze vnést světlo do původu problémů kolem Opencard spustil pražský magistrát stránky nazvané bemovakarta.cz.