Prokazování majetku? ČSSD a ANO se neshodnou na formě trestu

Praha – Koalice připravuje zákon o prokazování původu majetku a řeší, jakým způsobem potrestat člověka, který jasný původ nebude moci doložit. Až dosud legislativní plán počítá s myšlenkou sociální demokracie, podle které by měla následovat sankce v podobě majetkové daně. Hnutí ANO, jež Helenou Válkovou drží ministerstvo spravedlnosti, ale preferuje soudní cestu.

Stát dnes nemá možnost postihovat majetek, u nějž nelze nade vši pochybnost prokázat jeho nelegální nabytí. Vládní koalice ale chce, aby příslušné orgány mohly za určitých okolností odebrat majetek, který nebude odpovídat příjmům konkrétního člověka. „Vnímáme silnou poptávku, aby tento zákon vznikl, a to jak politickou, máme to jako jeden ze závazků koaliční smlouvy, tak zároveň společenskou, protože jsme přes petiční výbor Poslanecké sněmovny dostali petici občanů,“ prohlásila náměstkyně ministra financí Simona Hornochová.

Nabízí se několik způsobů, jak toho dosáhnout – mezi nimi daňové řízení, občanskoprávní soudní řízení či řízení zcela nové, samostatné. Vládní plán legislativních prací zatím počítá pouze s daňovou variantou, jejíž návrh má do září předložit ministerstvo financí a kterou prosazuje především ČSSD.

S čím tato varianta pracuje? Pokud člověk vlastní průměrný byt, dům a auto střední třídy a má průměrný příjem, neměl by ho daňový úřad obtěžovat dotazem, jak k majetku přišel. Pokud ale vybočí z průměru a rozdíl mezi majetkem a příjmem bude zásadní, bude to muset vysvětlit. „Bude muset dokázat, kde na to vzal, takže se důkazní břemeno přenáší na daňového poplatníka,“ vysvětlil ministr vnitra Milan Chovanec. Když se mu majetek prokázat nepovede, zaplatí za to. „Pak by majetková hodnota podléhala nějaké sankci nebo majetkové dani,“ doplňuje šéf legislativní rady vlády Jiří Dienstbier.

Jiří Dienstbier: „Prokáže-li stát nelegálnost, zabavuje se vše, ale toto opatření míří především na šedou zónu. Tam, kde stát v trestném řízení neprokáže nelegálnost jako podmínku trestního stíhání, a přitom je zjevné, že došlo k nepoměru mezi užívaným majetkem a přiznanými příjmy, tak v těchto případech může stát požádat o podání takového majetkového přiznání, které by původ majetku prokázalo. A pokud vlastník neunese důkazní břemeno, je namístě vysoká daň.“

ANO navrhuje soud, ČSSD oponuje

Hnutí ANO ovšem preferuje jiné řešení; k přípravě zákona se dnes v Senátu sešla pracovní skupina, a to nejen politiků, ale i úředníků a představitelů justice. Ministryně spravedlnosti Helena Válková při té příležitosti prohlásila, že by se do září dala stihnout i komplexnější forma zákona.

„Využila bych možnosti, které nám nabízí trestní řízení, ale v případech, se kterými si nebude umět poradit, by pak měla být zlepšena cesta prostřednictvím civilního řízení,“ uvedla. Návrh ANO v praxi znamená, že by žalovaný člověk sice nadále sám prokazoval, jak ke spornému majetku přišel, o tom, jestli si na všechno mohl legálně vydělat, by ale pak rozhodl soud. Civilní řízení by mělo umožnit to, aby byl nelegálně nabytý majetek buď zdaněn, nebo částečně či zcela zabaven.

S tím Dienstbier nesouhlasí, trvá na tom, že zabavení majetku je otázkou daňovou, nikoliv trestněprávní. „Předpokládám, že ministerstvo financí splní úkol, který vyplývá jak z koaliční smlouvy, tak z legislativního plánu vlády, a takto návrh předloží,“ prohlásil v Událostech.

Návrh hnutí ANO by také způsobil nárůst práce státním zástupcům. Jejich šéf Pavel Zeman už nyní upozorňuje, že na tuto variantu nejsou připraveni. „Muselo by se velice pečlivě zvážit, co má státní zastupitelství dělat, jaké k tomu má mít nástroje, a hlavně státní zastupitelství posílit,“ konstatoval.

Zákon je dlouhodobým přáním prezidenta Zemana

Petici za přijetí zákona o prokázání původu příjmů a majetku rozjela před volbami Strana práv občanů, zákon podporuje dlouhodobě prezident Miloš Zeman. Podle něj má jít o účinnou zbraň v boji proti ekonomické kriminalitě.

Parlamentní opozice ho kritizuje a vadí jí, že důkazní břemeno přejde ze státu na podezřelého. „Pokud řekneme, že důkazní břemeno je na straně podezřelého, a necháme státní moci, aby libovolně nasvítila reflektor na toho, kdo se jí líbí, nebo nelíbí, tak končí demokracie,“ varoval šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Vydáno pod