Technoparty v Ostravici skončila v klidu, organizátor se ale pokutě nevyhne

Ostravice (Frýdecko-Místecko) - Taneční party v Ostravici na Frýdecko-Místecku skončila dnes krátce po poledni. V sobotu se na ní sešlo okolo 4 000 lidí. Pořadateli Lukáši Čvandovi hrozí pokuta za rušení nočního klidu, akce totiž nepřetržitě běžela od sobotního do nedělního poledne, přestože obecní vyhláška umožňuje konání obdobných akcí pouze do 23:00. Obec výjimku v tomto případě nepovolila.

Taneční party se konala na soukromém pozemku v areálu bývalého ústavu sociální péče, který se nachází v Chráněné krajinné oblasti Beskydy. Místostarosta obce Miroslav Mališ řekl, že odjezd účastníků, koordinovaný policisty, proběhl bez problémů. Policie prováděla i dechové zkoušky na alkohol.

„Akce skončila, hudba se vypnula a je vidět, že pořadatelé uklízejí areál. S akcí jsme od začátku nesouhlasili, protože výběr lokality považujeme za nešťastný,“ vysvětlil Mališ postoj obce. Dodal, že obec bude o stanovisku k technoparty jednat také s vedením Chráněné krajinné oblasti Beskydy. Po ukončení akce se ulevilo zvláště lidem z okolí. „Litovala jsem celou noc hlavně zvířata v lese, my jsme pozavírali okna a šlo to,“ řekla jedna z obyvatelek obce.

Účastníci akce odcházeli spokojeni: „Byla zima, ale bavil jsem se. Chodím pravidelně na takové akce, takže jsem nemohl chybět,“ řekl jeden z účastníků. Ze čtyř hudebních systémů nehrálo v průběhu akce jen techno, ale i další styly hudby.

Pořadatel Čvanda říká, že pokutu za porušení vyhlášky mu pomohou pokrýt jeho partneři. „Festival není dělaný pro peníze. Pokutovat mě musí, chápu to a jsem s tím smířený,“ uvedl Čvanda. Dodal, že v příštím roce zřejmě přesune akci jinam, protože pozemek, kde se konala, je prý na prodej. „Kdyby mě ale majitel oslovil a nabídl mi ho k pronájmu, udělal bych to tady klidně znovu. Asi bych jen dříve zašel za místostarostou a snažil se s ním dohodnout.“

Vydáno pod