Vraždy taxikářů: Může jít i o sériového vraha

Praha - Vrah tří pražských taxikářů zřejmě nezabíjel ze zištných důvodů, nejspíš tak nešlo o loupežné vraždy. Policie totiž na místě činu našla v jednom případě tablet a dvěma zabitým nechyběly ani jejich mobily. Podle policejní psycholožky Ludmily Čírtekové může jít o sériové vraždy. Ty nejsou na našem území příliš časté, přesto i v české historii se takovéto trestné činy objevují.

Sérioví vrazi se objevují i v ČR (zdroj: ČT24)

První usvědčený sériový vrah po roce 1989. Ludvík Černý hrál hlavní roli v kauze tzv. orlických vražd. Na dno Orlické přehrady poslal 5 lidí a za to dostal doživotí, stejně jako další sériový vrah Ivo Roubal. Tomu soudy koncem devadesátých let prokázaly, že vraždil celkem pětkrát. Oba muži jsou zavření na speciálním oddělení mírovské věznice. 

Naopak na svobodě je už 10 let ještě předrevoluční sériový zabiják. Jiří Straka jako 16letý zabil a znásilnil v roce 1985 tři ženy. Jako mladistvý nemohl dostat trest smrti ani doživotí.  Po propuštění si změnil jméno a žije na severní Moravě. 

Jen několik měsíců před jeho propuštěním soud rozhodoval o doživotí pro manžele Stodolovi. Ti mají na svědomí dosud největší počet zavražděných. Kvůli jejich touze po penězích zemřelo 8 důchodců. 

Motivy sériových vrahů jsou různé a někdy dokonce úplně chybí. „Sériovým vrahům říkáme taky psychozabijáci, čímž se vlastně vyjadřuje, že jejich motivy jsou pro drtivou většinu lidí těžko pochopitelné,“ tvrdí policejní psycholožka Ludmila Čírtková. 

Zatím poslední vyšetřovanou sériovou vraždou v Česku se může stát právě zabití tří pražských taxikářů. Policie už kvůli vyšetřování těchto vražd vytvořila speciální tým, ten teď  vyhodnocuje a srovnává zajištěné stopy.