Od července se chystá další amnestie. Tentokrát pro nelegální zbraně

Praha – Od července chystá vláda další kolo takzvané amnestie na nelegálně držené zbraně. Počítá s ní návrh novely zákona o střelných zbraních a střelivu, který vláda předložila sněmovně ke schválení. Od začátku července tedy budou moci lidé beztrestně odevzdat nelegálně drženou zbraň nebo střelivo. Takzvané zbraňové amnestie se vyhlašují pravidelně a policisté si jejich výsledky veskrze pochvalují.

Spolu s odevzdáním nelegálně držené zbraně bude moci její držitel také požádat o vydání příslušných dokladů, aby si ji mohl legálně ponechat. Žádosti posoudí jednotlivě policisté, a to především podle toho, zda nebyl se zbraní spáchán trestný čin, nebo nebyla získána krádeží.

„Poslední zbraňová amnestie probíhala v roce 2009, vybrali jsme při ní celkem 7 tisíc zbraní,“ řekl České televizi mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka. Vyhlášena má být už počtvrté, první proběhly v letech 1996 a 2003.

Pro policisty představuje akce jednu z možností, jak stáhnout z oběhu nelegální zbraně. Podle trestního zákoníku činí sazba za přechovávání střelné zbraně bez povolení nebo další související přečiny až 2 roky odnětí svobody.